НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пожар в една галериите на Третяковската галерия. Колекцията остава непокътната (04.08.2017)

В зданието на  Третяковската галерия този месец избухна неголям пожар. Отбелязва се, че във връзката с инцидента са били евакуирани 50 работници на музея. Пострадали няма.

Миналата година прочутия музей отбелязва своята стогодишнина. Това си летоброене галерията води от деня на покупката й от руския търговец и колекционер Павел Третяков. Картината на Василий Худяков „Сблъсък с финландските контрабандисти“ купена през 1856 г. в петербургското ателие на художника за 450 рубли (днес – около $7,7 хил.) започва колекцията, по-късно прераснала в най-голямата сбирка на руско изкуство. Днес картината се намира в зала №16 на галерията.

Авторитетът на Третяков сред художниците бил толкова висок, че негласно му се предоставяло приоритетно право за покупка на картини. А фразата „Моля, запазете ми тази картина“ можела да се смята за своего рода знак за качество – вкусът и умението на колекционера да разпознава шедьоврите били неоспорими. Ако Третяков се интересувал от дадена картина, понякога да я купят не успявали дори членовете на царското семейство.

Макар че картината „Явяването на Христос пред хората“ била купена от Александър ІІ за 15 хил. рубли (днес около $245,5 хил.) буквално няколко часа след смъртта на художника Александър Иванов. Павел Третяков получил само ескизите. В съветско време през 1925 г. било решено картината да бъде предадена на Третяковската галерия. Специално за нея към сградата на галерията била пристроена отделна зала, способна да вмести платното с размери 5,4 на 7,5 метра. То се намира там от 1932 г.

портрет на Третяков от Иля Репин
портрет на Третяков от Иля Репин
„Сблъсък с финландски контрабандисти“, Василий Худяков, 1853 г.
„Сблъсък с финландски контрабандисти“, Василий Худяков, 1853 г.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!