НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пушкинският музей в Москва установи кой е авторът на картината "Венера и Адонис" (11.08.2017)
 Главният научен сътрудник на Пушкинския музей в Москва и доктор на изкуствоведските науки Виктория Маркова установи кой е авторът на картината "Венера и Адонис" - платното е нарисувано от майстора на четката Тициан, предават световните медии. Това оповести директорката на музея Марина Лошак. 

В Русия картината за пръв път е показана в рамките на изложбата "Венеция от епохата на Ренесанса. Тициан, Тинторето, Веронезе. От сбирките на Италия и Русия", която бе открита в Пушкинския музей на 9 юни.

Досега се смяташе, че оригиналът "Венера и Адонис" се съхранява в музея "Прадо" в Мадрид."Виктория Маркова не само установи кой е авторът на неизвестната ранна версия на тази картина, но още от началото предполагаше, че въпросното платно е своеобразен оригинал, по който по-късно са създадени копия от Тициан", поясни Лошак и допълни: 
"Към мен се обърна колекционер, който купил картината на търг в Сен Жермен ан Ле като творба от неизвестен венециански художник - разказа Маркова. - Когато хвърлих поглед върху картината, веднага разбрах, че става въпрос за творба от Тициан."

Платното било реставрирано във Венеция и в последствие известни изкуствоведи подкрепили становището, че това е творба от Тициан.

"По този начин картината придоби нов живот. Бихме искали тя да стане част от сбирката на музея. Засега можем да обещаем, че след приключването на изложбата ще остане за една година в постоянната експозиция на Пушкинския музей", каза още Лошак.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!