НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откраднат де Кунинг се появява повече от 30 години по-късно (15.08.2017)

В началото Бък Бърнс и Дейвид Ван Аукър не смятали картината, донесена от посетители на магазина им за мебели и антикварни предмети в Ню Мексико, купена заедно с обзавеждането на стара къща, за шедьовър. Докато не започнали да проучват произведението.

Оказва се, че това е картина на Вилем де Кунинг – един от лидерите на американския абстрактен експресионизъм, открадната преди 31 години от Музея на изкуствата на университета в Аризона, и изгубена, докато не се озовава на пода в магазина на Бърнс и Аукър.
 
"Woman-Ocher" – е част от серия експресионични картини, които де Кунинг прави през 50-те години на 20 век и е открадната през 1985 г. Тогава не е имало видео наблюдение, но следователите описват история за мъж и жена, последвали член на персонала на музея около 9 часа сутринта. Жената разсеяла служителя, а мъжът изрязва картината от рамката с нож. След по-малко от 15 минути двамата тръгват с картината.
 
Бък Бърнс разказва, че когато вижда за пръв път произведението, той просто си помислил, че е "хубаво и оригинално". Тогава посетителите започнали да питат дали това не е де Кунинг, тъй като разглеждали творчеството на художника онлайн. Заедно те намират статия за все още липсващата работа и я сравняват със снимки от полицията.
"За нас това беше еквивалентът на намирането на изгубен портфейл и връщането му. Нямаше никаква дилема“  на 3ти август Бърнс и Аукер се обаждат в музея. По-късно позвъняват и на ФБР.
 
"От там се заеха много бързо", заяви директорът на музея Мег Хаджиард. "Очаквах маратон, но вместо това беше спринт." Тя каза, че музеят е много уверен, въз основа на своя анализ, че тази творба е оригиналната картина. Произведението е оценено на 100 милиона долара.
 
"Най-добрият начин, по който мога да го опиша, е, като стъклената пантофка на Пепеляшка", каза г-жа Хаджиард. "Имахме оригиналната рамка и остатъци от платното и те веднага си паснаха."
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!