НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Яйои Кусама ще отвори собствен музей в Токио (18.08.2017)
 Пететажната сграда на музея, проектирана от архитектурната фирма Kume Sekkei, е построена през 2014 г., но 87-годишната японска художничка, доскоро не разкрива целта си. Кусама става известна като създател на ярки и голямоформатни работи с повтарящ се мотив, мания - превърнала се в личен стил. Миналата година тя попада в списъка за списание Тайм за най-влиятелните художници в света, а всяка нейна изложба събира милиони посетители.

През октомври Кусамa ще отвори собствен музей в Токио, в района на Шинджуку и това е потвърдено от Дейвид Цвирнер, чиято галерия представя художничката. Директор на музея ще бъде Тенсей Татебата, президент на университет по изкуствата Тама и директор на Музея на модерното изкуство в префектура Сайтама. Цял етаж на музея ще бъде посветен на известните огледални стаи - инсталациите, които направиха Кусама един от най-популярните артисти в Instagram - и други емблематични инсталации, на най-горния етаж ще има читалня с архивни материали. Музеят ще прави по две изложби на година.

Първата изложба в новата институция, наречена "Създаване – това е занимание за самотници. Любовта - това е, което приближава към изкуството ", ще се проведе от 1 октомври до 25 февруари. Тя ще покаже нови произведения на Кусама от серията "Mоята безсмъртна душа." Билетите тръгват в продажба на 28 август и ще имат ограничен срок на действие, тъй като се очаква голям наплив от посетители. На скорошна изложба на Кусама в Дания са регистрирани около 3 хиляди посетители на ден, а неотдавнашната изложба на художничката в музея Hirshhorn във Вашингтон събра толкова много хора, че вестник публикува специален "наръчник за оцеляване" за нея . В момента изложба с произведения на Яйои Кусама има в музея на Сиатъл до 10 септември.

Яйои Кусама е най-известният съвременен японски художник. Като млада тя страда от обсесивно-компулсивно разстройство, и за да се отървете от него, по нейните собствени думи и помага рисуването. Полка точките станаха нейна запазена марка, а след това се добавят огледала, различни тъкани, и все по-мащабни инсталации. Успехът на изложбите прави Кусама характерна за популярната култура, а не само модерен художник, живеещ в свой собствен свят. Нейна скулптура дори е монтирана в Музея на Мадам Тюсо в Хонконг. 

Огледална стая, Тейт Модерн
Огледална стая, Тейт Модерн
сградата на музея
сградата на музея
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!