НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кой краде улично изкуство в Париж (22.08.2017)
 Серия от кражби  на мозайки от уличния  художник с псевдоним „Нашественик“ (Invader) шокира Париж. За по-малко от две седмици от фасадите на къщите из целия град изчезнаха 15 пикселни произведения на автора изработени от малки керамични плочки. Сред липсващите е мозайка, изобразяваща "Мона Лиза", която можеше да се види в близост до Лувъра.

В социалните мрежи могат да се видят снимки, които показват как един от крадците, стои на стълба и смъква плочките, докато партньорът му оглежда за хора. Известно е, че мъжете, облечени в жълти якета, след извършване на престъпленията, изчезват в неизвестна посока с автомобил мерцедес. Местните власти увериха, че не са нареждали на никого от служителите си да смъкват мозайките. "Снимките показват, че крадците са облечени в жълти якета, които могат да се купят навсякъде, а нашите работници носят зелена униформа. А фактът, че ние не предоставяме на нашите служители мерцедеси не трябва и да се коментира“, заявяват длъжностни лица от общината.

Въпреки факта, че без изключение всички мозайки на „Нашественика“ са сложени незаконно по сградите из града, много парижани харесват тези произведения. След кражбите в  Twitter се появиха голям брой послания адресирани до министъра на културата Франсоа Нисен и кметът на Париж Ан Идалго с искане да реагират. Самият „Нашественик“ заяви, че творбите му не са откраднати за първи път и обеща, че отсега нататък ще използва по-надеждно лепило и по-крехки плочки, които ще се разпадат, когато се опитват да ги отстранят от стените. Междувременно полицията в Париж започна разследването на случая и предположи, че мозайките са откраднати с цел продажба.

Напомняме Ви, че „Нашественик“ започва най-известния си уличен проект наречен Space Invaders през 1998 г. след пускането на едноименната японска видео игра. През последните две десетилетия той е създал повече от 3 500 графити на тази тема в 74 града по света. Творбите на „Нашественика“, както и тези на Банкси, се продават добре. Най-скъпата от мозайките му, която представлява червено - бяло лице сглобено от керамични плочки върху стъклен панел –е продаденоана търг в Кристис, Хонконг през 2015 г. за 292 хил. евро.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!