НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първата подземна изложба в музея Виктория и Албърт е посветена на операта (25.08.2017)
 Лондонският музей V&A в края на септември открива ново, подземно пространство за провеждане на изложби – блокбъстъри.

Виктория и Албърт (V & A) представя новия си архитектурен проект – дворното пространство Exhibition Road Quarter, което се превръща в най-голямото разширяване на изложбените пространства в последните 100 години. В резултат на това, V & A има допълнителен вход към нова галерия, отворен ръчно павиран двор, а под него на дълбочина 18 метра е новата изложбена площ "Галерия Сейнсбъри" - 1100 кв. м. В музея залагат големи надежди на новата галерия. Първата изложба, която се открива тук на 30 септември, ще бъде "Опера: страст, сила и политика" - международен проект изготвен в сътрудничество с Лондонската Кралска опера и BBC от 2011 г.

Изложбата обхваща 400 години от установяването и развитието на оперното изкуство с акцент върху седем оперни шедьовъра, чиято премиера е в Европа. Това са "Коронацията на Пoпea" от Клаудио Монтеверди (1642, Венеция), "Риналдо" от Хендел (1711, Лондон), "Сватбата на Фигаро" от Волфганг Амадеус Моцарт (1786, Виена), "Набуко или Навуходоносор" от Верди (1842, Милано ), "Танхойзер" от Рихард Вагнер (1861, Париж), "Саломе" от Рихард Щраус (1905, Дрезден) и "Лейди Макбет от Мценск " на Шостакович (1934, Ленинград). Видео и музикални фрагменти от опери ще бъдат придружени от оригиналната партитура, костюми, модели на сцените, както и картини от колекцията на V & A. Така например, заедно с "Набуко" на Верди от историческия архив на Милано може да се види  вдъхновената от Вагнер живопис на Едуард Мане и по-точно картината "Музиката в Тюйлери". Портрети на италианската певица Барбара Строци от епохата на Барока, допълват скиците на костюми за "Саломе" през 1949 г., направени от Салвадор Дали. От Санкт Петербург до Лондон за пръв път ще пътуват предмети, свързани с премиерата на операта "Лейди Макбет от Мценск": либретото с бележки от композитора, костюми и модели на декорите.

Изложбата е един вид саундтрак на историята на Европа. Тя ще покаже на публиката, че операта е невероятна форма живо изкуство. Потвърждение на това е друг акцент от експозицията. За това как изкуството е свързано с музикалния авангард, минималистичните или не-радикални нови тенденции в изобразителното изкуство.

Като цяло изложбата включва над 300 експоната и се допълва от серия от музикални представления, лекции по история на операта, оперни концерти в музея, подготвени от безплатния образователен онлайн курс на Royal College of London. BBC Music пък заснема поредица от документални филми за това как да се слуша опера: съветите са дадени от историка, куратор Луси Уорсли и музикалния директор на Кралския театър в Ковънт Гардън Сър Антонио Паппано. BBC Радио 3 ще излъчи фрагменти от известни опери с истории за техните автори.

Пълният график на събитията е публикуван на уебсайта на музея. Изложбата ще продължи до 25 февруари 2017.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!