НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Портрети дело на Луис Карол на изложба в Лондон (25.08.2017)
 Твърденията, че английският автор Луис Карол е имал интерес към сексуализиране на малки деца, ще бъдат оборени на изложба на викторианска фотография, откриваща се в националната портретна галерия (НПГ) в Лондон следващата пролет. „Викторианските гиганти: раждането на арт фотографията“  (1 март-20 май 2018 г.) ще е с участието на добре познатите портрети на Карол на младата Алис Лидъл, която е истинският модел на „Алиса в страната на чудесата“, както и деликатни оригинални негативи. По-малко познатите портрети на Лидъл като възрастна жена от Карол, както и снимките на пионерската британска фотографка Джулия Маргарет Камерън също ще бъдат включени в изложбата.

Според куратора Филип Проджър целта е "да се разгледат пресечните точки" между четирите фотографа, включени в изложбата: Карол, Камерън, Оскар Рейландър и Клементина Хауърдън. "Понякога това е един и същ модел, понякога това е същата тема. Например, как и четиримата подхождат към децата.“, казва Проджър.

Карол, Камерън и Рейландър са фотографирали внука на поета Алфред Тенисън (поет лауреат на Обединеното кралство и един от най-популярните английски поети)  - Лайонъл Тенисън. Междувременно Хауърдън, която е дъщеря на английски адмирал, снима собствените си деца. Тези, и около 15 други снимки на деца, ще бъдат показани в изложбата.

Що се отнася до обвиненията срещу Карол, чието истинско име е Чарлз Лутвидж Доджсън, Проджър твърди, че през живота на автора никога не е имало направени претенции за неправомерност спрямо деца. "Разбира се, никога няма да разберем точно как самият Карол се е чувствал по този въпрос", казва той. "Някои проучвания са направени относно историята на тези твърдения, които не са се появили до 30-те години, когато пълните произведения на Фройд са публикувани на английски език", казва Проджър. "На смъртното легло на Карол се появяват няколко млади момичета, които го възхваляват, като заявяват, че е много щедър и благ човек, който никога няма да нарани и муха.“

Проджър заяви, че изложбата повдига други въпроси за викторианското отношение към децата. "Дали мъже или жени са били привлечени да снимат деца? И как децата са били виждани във викторианския ум? Това са по-дълбоките въпроси, които изпреварват безсмислените обвинения ", казва кураторът, добавяйки, че снимките отразяват" чувството за несвързаност с невинна младост " и не "са нищо еротично".

Изложбата ще включва и снимки на шведския фотограф Рейландър. Макар и далеч по-малко известен от неговите последователи, Рейландър е описан като баща на художествената фотография и дори баща на Photoshop. „ Двата начина на живот“ (1856-1857г.) на Рейландър се състоят от 33 отделни негативи, свързани заедно по начин, който предвижда цифровата манипулация на изображенията. "Когато работата е показана за първи път в Манчестър през 1857 г., тя поляризира мненията", казва Проджър. "Някои смятат, че това е нещо нередно и измамно, също както живописта, докато други виждат в тази манипулация  за нов предел във фотографията". Кралица Виктория купува три копия от снимката, като дава едно на съпруга си Алберт, като подарък за рождения му ден. Изложбата в НПГ ще бъде първата, в която епичната снимка ще бъде показана в Лондон.

Ще бъде представен и албум с фотографии на Рейландър, закупен от музея след последвала експортна забрана през 2015 г. Книгата първоначално е била продадена от Morphets auctioners в Харогейт за 82 000 паунда в чуждестранен музей, но износът и е оспорен, тъй като според британския закон в срок от шест месеца всяка британска музейна институция има възможност да събере сумата, за която е продадено произведението и така то да остане в страната. "На нас ни беше дадена възможност да купим албума и успяхме да го направим с помощта на частни дарения и The Art Fund", казва Проджър.

Кураторът казва, че изложбата ще разбие предубежденията за викторианската фотография като за "вцепенени, старомодни портрети на жени в рокли с кринолин и мъже с бомбета". „Тук посетителите могат да видят раждането на една идея - сурова, остра, експериментална - викториански авангард, не само в областта на фотографията, но и в изобразителното изкуство."
Алис Лидъл
Алис Лидъл
Алис Лидъл
Алис Лидъл
„ Двата начина на живот“
„ Двата начина на живот“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!