НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Йозеф Алберс представен във важна ретроспективна изложба в Есен (01.09.2017)
 Цветът в произведенията на Йозеф Алберс оказва мощен и уникален ефект. Линиите, колорита, повърхността и пространството взаимодействат помежду си, за да оспорят възприятието на зрителя. Поредицата "Почит към квадрата", която се състои от повече от 2000 произведения, се превърна в запазена марка на този пионер - художник, учител, теоретик на изкуството и катализатор. Сега Kulturstiftung Ruhr (Музей на изкуствата в Рур) и Музеят на Йозеф Алберс - Quadrat Bottrop организират голяма ретроспекция в Есен, която представя многообразната му работа във вила Hügel.

Йозеф Алберс изследва цвета в художественото му измерение. Той иска да мисли за цвета, да потърси тежестта му, да обсъди с учениците си постоянно променящата се светлина и загубата на всякаква сигурност: "Само появата му не е измамна", пише той. Алберс е влиятелен учител в Баухаус и се занимава с изкуство, което учи хората да виждат нещата отново.

След като завършва Академията за изкуство в Мюнхен, Йозеф Алберс пристига в новосъздадения Баухаус, където е учител и заместник-директор. Според него преподавателската и художествената работа са неразривно свързани. През 1933 г., когато Баухаус е затворен в резултат на натиск от страна на националсоциалистите, Алберс и неговата съпруга Анни са поканени от легендарния Черноморски колеж да се преместят в САЩ. През 1950 г. е назначен за ръководител на проектантския отдел на университета "Йейл" в Ню Хейвън. Той е смятан за най-влиятелния учител по изкуство на своето време. Неговите идеи са повлияли на хора като Джон Кейдж, Робърт Раушенберг, Доналд Джъд и Мерс Кънингам.

„Йозеф Алберс. Взаимодействието“ (16 юни - 8 октомври 2018 г.) е първата голяма изложба през последните тридесет години посветена на работата на художника. Около 130 творби - повечето от които идват от важни американски колекции и музея Йозеф Алберс - са показани в бившата резиденция на индустриалеца Круп. Фондация Алфред Круп фон Болен и Халбах, която започва своята благотворителна дейност през 1968 г., ще отбележи своята 50-та годишнина с тази експозиция. Кураторът е д-р Хайнц Лиесброк, директор на музея Йозеф Алберс Quadrat Bottrop.

Изложбата започва с времето на Алберс в Баухаус във Ваймар и Десау. Тя описва основните теми в годините му в Америка - срещата му с Мексико и поредицата "Почит към квадрата". Експозициите включват картини, графики, мебели, ежедневни статии, произведения от стъкло, фотография и скулптури. Сравнението между ренесансовите скулптури и иконите с картините на Алберс изяснява духовното измерение на неговото изкуство. Проследява се и влиянието на Алберс върху американското изкуство през 60-те години на миналия век, т.нар. минималистично изкуство.

Йозеф и Ани Албърс
Йозеф и Ани Албърс
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!