НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Протест срещу инсталация на Ай Вейвей в Ню Йорк (05.09.2017)
Китайският художник Ай Вейвей е добре запознат с пречките: През последните няколко години той е водил спорове с правителствата на Китай и Великобритания, както и с Lego Group. Този път той се е изправил пред много по-малка група Washington Square Association.

Ай Вейвей в момента планира изграждането на голяма и мащабна обществена арт инсталация на няколко места в Ню Йорк, озаглавена “Good Fences Make Good Neighbors. Изложбата е поръчана от Public Art Fund в чест на 40-годишнината на фонда и ще покаже 300 творби по темата за границите и имиграцията във всичките пет района на Ню Йорк. Washington Square Association протестира срещу предложената от Вейвей инсталация в арката на парка. Асоциацията получава множество оплаквания от членовете на общността, които твърдят, че инсталацията ще компрометира собствената художествена цялост на арката и ще наруши ежегодното запалване на лампичките на елхата за Коледа.

"Тази инсталация създава опасен прецедент, така че един от най-известните паметници и произведение на изкуството в Ню Йорк може да бъде декориран и погълнат за четири месеца", пише президентът на асоциацията Тревър Самнър в отворено писмо до Public Art Fund. В интервю г-н Самнър заявява, че макар изложбата да е била обявена през март, Public Art Fund изчаква  до преди четири седмици, за да информира асоциацията за плановете си, като по този начин не оставя достатъчно време за промяна или преговори.

"Ироничното е, че инсталацията е наречена “Добри съседи", казва той, като има предвид, че фондът не се е консултирал официално със съседите си като неговата асоциация и Washington Square Park Conservancy. За проекта си, Public Art Fund, обаче се среща с членовете на Борда на общността на Манхатън. В интервю Николас Бауме, директор и главен куратор на Public Art Fund, заяви, че инсталацията е съгласувана и разрешена от съответните градски агенции и длъжностни лица - включително комисията за опазване на забележителностите и че неговата организация се е свързала с различни членове на общността.

"Всяка организация, с изключение на Washington Square Association, е абсолютно ентусиазирана", каза Бауме. Той заяви още, че фондът ще плати за преместването на празничното дърво и ще се срещне с общинския съвет на 6 септември, за да отговори на въпроси и запитвания.

Инсталацията, която ще изобразява огромна структура подобна на клетка, ще бъде разположена под арката, ще бъде открита от 12 октомври до 11 февруари. Произведеието се появява точно както президентът Тръмп търси средства за изграждане на стена по мексиканската граница. В интервю по електронната поща с "Ню Йорк Таймс" през март Ай Вейвей отговаря за необходимостта от такава инсталация: "Свидетели сме на засилването на национализма, увеличаването на граничния контрол и резервираното отношение към мигрантите и бежанците, жертвите на войната и жертвите на глобализацията ".

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!