НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лувър Абу Даби ще бъде открит на 11 ноември (08.09.2017)
 Лувър Абу Даби най-накрая ще се отвори врати на 11 ноември, десетилетие след стартирането на проекта, съобщи френският министър на културата. „За мен е удоволствие да съобщя, че Лувър Абу Даби ще отвори врати на 11 ноември”, каза Франсоаз Нисен на пресконференция в Абу Даби. „В момент, когато културата е подложена на атака, това е съвместен отговор”, добавя още тя.  Лувър Абу Даби е първото място извън оригиналния Лувър в Париж, което носи известното френско име. „Музеят има за цел да привлече хора както от съседни арабски държави, така и от целия свят”, споделя министърът на културата на Обединените арабски емирства, шейх Нахян бин Мубарак ал-Нахаян. Прочетете повече за проекта тук.

Музеят е построен на площ от 97 000 квадратни метра на остров Саадият, разположен на 500 метра от брега на Абу Даби. В него са разположени и редица други проекти за туризъм и развитие. Инженерите трябваше да преместят 503 000 кубически метра пясък, за да положат основите на музея. Лувър Абу Даби е част от огромен „музеен град”, който включва 55 бели сгради, вдъхновени от традиционните арабски медини. Той включва и проект за Гугенхайм Абу Даби, който все още е в процес на изграждане. Прочетете повече за това тук

Музеят ще бъде домакин на 23 постоянни галерии. Цялата площ е покрита с купол, висок 36 метра и тежащ 7500 тона – почти толкова, колкото е и Айфеловата кула. Куполът изглежда като „плаващ”, а четирите му носещи колони са скрити в музея.

Купола е съставен от осем слоя: четири външни от неръждаема стомана и четири вътрешни слоя, разделени от стоманена конструкция с височина 5 метра. Напластяването на 7,850 пробити перфорации създава това, което кинематографите наричат ​​„дъжд от светлина”: всеки лъч на слънцето трябва да премине през всичките осем слоя, за да стигне до земята, създавайки сложен и постоянно променящ се модел.

Вътрешните изложбени пространства покриват обща площ от 8 600 кв. м. Галериите на музея са разположени на 6 400 кв. м. и ще представят 600 произведения на изкуството, включително 300 заети от 13 френски музея. Площта, предназначена за временни изложби е 2000 кв. м., а детският музей е почти 200 кв. м. Постоянните галерии ще представят изкуството от най-ранните месопотамски цивилизации до наши дни.

Лувър Абу Даби е иницииран в резултат на искане на емирството и е създаден по междуправителствено споразумение от 2007 г. между Париж и Абу Даби. Изграждането на музея е оценено на близо 600 милиона евро, но разходите са се увеличили поради забавяне на финансирането и строителството.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!