НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Експозиция в музея „Виктория и Албърт” в Лондон ще изследва магическия свят на Мечо Пух - един от най-обичаните герои на всички времена (12.09.2017)

През месец декември изложба в музея „Виктория и Албърт” в Лондон ще изследва магическия свят на Мечо Пух - един от най-обичаните герои на всички времена.

Експозицията ще представи около 230 творби от 1920 година до наши дни, сред които скици, писма, фотографии, карикатури, керамика и мода. Изложбата разкрива факторите, допринесли за успеха и популярността на Winnie the Pooh в световен мащаб.
 
За пръв път от почти 40 години насам Мечо Пух ще гостува в музея в рамките на най-голямата изложба, организирана в негова чест във Великобритания. Експозицията „Пух: Изучаване на Класиката” ще бъде много игрива и едновременно с това сериозна изложба, която изследва вълшебния свят на приказния образ.
 
Акцентите в изложбата ще включват оригиналния ръкопис на литературната творба, първият портрет на Пух, реалните играчки на сина на Милн - Кристофър и оригиналните скици на горския пейзаж, книжен часовник "Кристофър Робин", представен на принцеса Елизабет през 1928 г. Изключителен брой оригинални рисунки с молив и мастило,  включително и най-известните илюстрации към книгата.
 
 „Мечо Пух“ е първата книга от поредицата истории за плюшеното мече, дело на писателя А.А. Милн. Книгата е издадена е през 1926 г. и постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ. Продажбите ѝ надскачат всички рекорди в рамките на две години след първата ѝ поява. Приема се еднакво добре от деца и възрастни, преведена е на повече от 25 езика. През 1996 г. WaterStone’s – водеща издателска фирма в Англия, поставя книгата на 17-то място сред стоте най-четени книги на ХХ век. 
 
А.А. Милн се запознава с младия илюстратор Ърнст Шепърд в редакцията на английското списание „Пънч“. Първоначално е доста скептично настроен към уменията на младия художник, но все пак решава да му възложи задачата да илюстрира книгата и впоследствие остава изключително доволен от творбите му. В работата си над книгата, Шепърд се вдъхновява от Гроулър (плюшения любимец на своя син Греъм), а не от играчката на Кристофър Робин. Така се ражда първият образ на мечето Пух, известен като „класически“.
 
През 1930 г. Стивън Шлезинджър откупува от А.А. Милн изключителните търговски права върху произведенията за Мечо Пух с цел производството и разпространението на стоки, филми, записи, телевизионни участия на територията на САЩ и Канада. В продължение на 20 години Слесинджър продава продукти под марката, създавайки първата играчка „Пух“, както и първия запис, радио излъчване, анимационен филм. Шлезинджър налага останалия и до днес популярен образ на мечето с червено елече.
През 1933 г. излиза първият цветен филм за Пух (в червено елече) и неговите приятели.
 
След като Уолт Дисни придобива правата върху тях, образите на Мечо Пух и останалите персонажи от книгата претърпяват допълнителни модификации, приемайки постепенно облика, познат и до днес.
 
писателят А. А. Милн
писателят А. А. Милн
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!