НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Frieze Art Fair 2017 в Лондон: какво трябва да знаете (26.09.2017)
 Ако сте фен на модерното изкуство вероятно сте набелязали поне няколко дестинации, като венецианското или истанбулското биенале, Documenta в Касел, панаирът Fiac в Париж или по-малко известния Vienna contemporary, които искате да посетите поне веднъж. Днес когато пътуването е по-достъпно за все повече хора, става възможно да посветите поне една ваша екскурзия на страстта си към изкуството. Най-добрият избор в момента според нас обаче не са старите столици на изкуството, като Париж и Виена, а домът на най-големите аукциони в света - Лондон и по-конкретно Frieze Art Fair.

Frieze е медийна компания за организиране на събития с културна насоченост, основана още през 1991 г. Тя започва първоначално да издава списания за изкуство и критика – Frieze за съвременно изкуство, Frieze Masters за стари майстори и Frieze week за специални събития. Но в крайна сметка ежегодните арт панаири, които Frieze организира изместват списанията по популярност.

Компанията организира три панаира всяка годината. Първият панаир е основан в Лондон през 2003 г.,  оттогава Frieze се връща в града всяка година. Това е в допълнение към новите панаири в Ню Йорк и академия Frieze, която се състои всяка година в офисите на организацията в Лондон. Разбира се, както всяка съвременна медийна организация, Frieze е в социалните медии и техният Instagram показва някои от най-невероятните творби от тазгодишния панаир и панаирите от предишни години. Трябва да можете да получите прилична представа какво да очаквате.

Панаирът е почти уникален, тъй като е един от малкото, които се съсредоточават изцяло върху съвременно изкуство от живи художници. Организаторите твърдят, че представляват художници от всяка част от спектъра от "новоизгряващи до иконични". Фестивалът позволява на колекционерите, кураторите и критиците да видят какво е новото в света на изкуството. В допълнение, любителите на изкуството са добре дошли да се срещнат и да разгледат панаира като изложба.

Тази година Frieze ще се състои от три раздела: главната секция, секция „Фокус“ и „Сексуалната работа: феминистко изкуство и радикална политика“. Главната секция е домакин на всички търговски галерии, представляващи художници от цял свят, тази година галериите са над 100. Секцията "Фокус" подчертава младите галерии и художници само с изкуство, създадено специално за панаира. Последната секцията е различна за всяко издание колекция, подготвена от независим куратор - Алисън Джингар, която изследва радикалното феминистко изкуство от 60-те години на миналия век.

Панаирът за изкуство Frieze 2017 ще се проведе между 5 и 8 октомври, като паралелно с основното събитие се провежда и Frieze Masters, който показва произведения, създадени преди 2000 г., и се фокусира върху това как историческите шедьоври въздействат върху съвременните художници.

Освен една от най-добрите колекции на модерно изкуство в света, Frieze Art Fair 2017 ще включи Frieze Talks - поредица от лекции, дебати и дискусии от критични теоретици, философи и други големи фигури в света на изкуството.

Ако искате да усетите атмосферата преди да посетите събитието Friеze Sculpture е вече напълно свободно достъпна част от изложението в английската градина на Regent’s парк. Това ще отнеме не повече от 20 минути разходка из парка, показващ работата на 25 световно известни съвременни скулптори.

Не трябва да пропускате и Frieze Projects – произведения създадени специално за панаира, включително и работата на Дона Кукама, която ще покаже ботаническа изложба на лечебни растения до входа на Frieze, и Джорджина Стар, художник, който ще прави артистични четения на откъси от новия си роман в скулптурна инсталация. Любопитна е и творбата на Рафаела Вогел, част от Frieze Film – колекция от нови художествени филми, чиято премиера ще бъде на панаира. Вогел използва дрон за да заснеме тялото си от различни гледни точки и да постави под въпрос как технологията пречи на възприятието ни за собственото аз.

Освен всичко останало панаирът предлага и обиколки с екскурзовод "Акценти" е общ преглед на произведенията на панаира, които са най-силно представени. Турът "Нововъзникващи артисти" се фокусира върху откритията от панаира, "Съвременни икони" показва на посетителите най-добре възприетите съвременни художници. Тези турове се заплащат допълнително извън билета за панаира, чиито цени варират от 35 до 65 паунда в зависимост от времето, в което посещавате галериите и кои събития искате да видите. Допълнително има редица отстъпки за студенти и групи.

Frieze Bespoke са частни екскурзии, специално за посетители, които са колекционери и искат да видят нещо отговарящо на уникалните им интереси и бюджет – само четирима души могат да присъстват на такъв тур. Всъщност известните личности и колекционери, които посещават Frieze, например Роман Абрамович и Даря Жукова, Клаудия Шифър, Йоко Оно, обикновено правят това  на VIP Preview ден преди официалното откриване, но никога не знаеш кого може да срещнеш в света на изкуството.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!