НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Кандински на търг на Кристис (26.09.2017)
 Платното на Василий Кандински "Импровизация с коне" (скица за "Импровизации № 20") от 1911 г. е от частна европейска колекция, която включва не само модернизъм и съвременно изкуство, но също така дизайн и изкуство от Африка и Океания. Цялата колекция се оценява на 30 милиона долара и преди да бъде продадена ще направи предаукционен тур“ с много разнообразна география - от Москва, Париж и Женева до Ню Йорк и от Лондон до Токио, Хонг Конг и Тайпе. Фактът, че Москва е включена в световното турне на колекцията е признание за важността на руските участници на пазара на изкуство.

За Кандински аукционна къща Кристис очаква да получи между 10-15 000 000 $ - не толкова много, ако се има предвид, че през юни за "Абстрактна композиция" 1913, Сотбис получи почти  42 000 000 $,  като достигна нов аукционен рекорд за картина на художника. Причината за по-ниската цена на „Импровизация с коне“ е, че тя е скица за по-голямата "Импровизация номер 20", датираща в записите на художника от април 1911 година. Тази картина се съхранява в музея "Пушкин" в Русия.

"Импровизация с коне" е нарисувана през 1911 г. и е една от творбите, които предшестват преминаването на Кандински към чистата абстракция. Художникът сам разделя картините си на "композиции", "импресии" и "импровизации". Последните, той описва като безсъзнателни, внезапно възникващи от впечатленията от външни събития.

Един от основните образи, които символизира творческо търсене на художника, е фигурата на ездача. За първи път тя се появява на картина през 1903 г. под името "Синият ездач". Такова име получава създаденото през 1911 г.от Кандински и Франц Марк творческо сдружение, както и издаденият от тях алманах. По думите на самия художник, „акцент се слага на асоциативните свойства за цвят, линия и композиция, вземайки участие  толкова различни източници, като романтичната теория за цветовете на Гьоте и Филип Рунге, „югендстил” и теософията на Рудолф Щайнер”.

 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!