НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"Етюд на червения папа 1962. Втора версия 1971" на Франсис Бейкън не успя да се продаде (10.10.2017)
Трофейната живопис на Франсис Бейкън не успя да привлече оферти в Кристи, Лондон, след като беше предложена на търг за около 60 милиона паунда (78 млн. долара) с таксите.

Неочакваната развръзка за вечерния аукцион на следвоенно и съвременно изкуство в петък привлече колективен смут в залата. Водещия на търга започна да търси оферти на стойност 58 милиона паунда и продължи до 50 милиона без такси, но нямаше такива. Вместо това най-високата продажба стана за 16,5 милиона паунда за "Червения череп" на Жан-Мишел Баския, около средната очаквана стойност за картината.

Картината "Етюд на червения папа 1962. Втора версия 1971", комбинира в един образ двете най-известни неща за Бейкън: неговият любовник Джордж Дайър, като папа Инокентий X. Това е единствената работа, която има две музи. Дайър се самоубива шест месеца след завършването й.

Говорителят на Кристи заяви в петък, че произведението привлича вниманието на световно равнище, а аукционната къща очаква силен интерес. По-малка картина на Бейкън "Глава с вдигната ръка" (1955 г.), изобразяваща папа Пий ХІІ, се продаде за 11,5 милиона паунда в петък, над очакваната сума от 10 милиона.

Рекордът на търг от 142,4 милиона долара за произведения на Бейкън принадлежи на триптихът "Три етюда на Лусиан Фройд", продаден през 2013 г., а портрет на Джордж Дайър донесе повече от 70 милиона долара през 2014 г. - най-високата цена за едно платно от художника.

Аукционната къща отчете общо131,7 млн. паунда приходи от вечерта, доста под очакванията от 236,3 млн., които обаче включваха Франсис Бейкън, който не успя да се продаде. Въпреки това резултатът е близък до  регистрираните приходи от 132 млн. паунда на същия търг миналата година. "Мисля, че можем да сме много уверени в пазара", каза директорът за следвоенно и съвременно европейско изкуство в Кристи, Франсис Ауред. Той също така сподели, че има изявен колекционерски интерес към творбата на Бейкън след края на търга.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!