НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Светлин Русев с две награди от есенния салон в Париж (17.10.2017)
 Акад. Светлин Русев получи две специални награди на емблематичното европейско културно събитие- традиционния Есенен салон в Париж, чийто член е. За участието си тази година той е подбрал голямоформатно живописно платно за което е отличен с наградата на името на френския художник Габриел Зендел на Фондация Тейлър и наградана на асоциация Adage.

Salon d'Automne (Есенен салон) или Société du Salon d'automne е годишна изложба, която се провежда в Париж, от 1903 г .; понастоящем се провежда на Шанз-Елизе, между Гранд Пале и Пти Пале, в средата на октомври, където си дават среща над 600 автори, избрани от голямото жури. Първият салон d'automne е създаден по инициатива на белгийския архитект, литературен критик и художник Франт Жарден, заедно с архитекта Хектор Гимард, художниците Жорж Десвалиерес, Йожен Карие, Феликс Валотон, Едуар Волард.

Възприемана първоначално като реакция срещу консервативната политика на официалния Парижки салон, тази мащабна изложба почти веднага се превръща в експозиция на нововъведенията в живописта, рисуването, скулптурата, гравирането, архитектурата и декоративните изкуства от 20-ти век. Застъпени са класическите дисциплини - живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, фотография и инсталации.
Сред основните български участници от няколко десетилетия в Салона от България са освен акад. Светлин Русев, Любен Диманов, Михаил Камберов, Емил Стойчев и Никола Манев.

 

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!