НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Руският художник Пьотър Павленски подпали банка в Париж (17.10.2017)
 Руският пърформанс артист Пьотър Павленски подпали входа на националната банка на Франция в Париж този уикенд. Художникът осъди банкерите като новите монарси във Франция и поиска революция в страната, която му даде политическо убежище през май. Павленски привлече вниманието с предишните си пърформанси в Москва, като например закованане на скротума си на земята на Червения площад и заставане на входа на сградата на Федералната служба за сигурност.

Сайтът на MediaZone за правата на затворниците, създаден от Надежда Толоконникова и Мария Алиохина от Pussy Riot, разкри подробности за акцията на Павленски, цитирайки статуси от социални мрежи, публикувани вчера (15 октомври) от френски фотограф с образа на художника застанал до огъня. Фотографът съобщи, че Павленски е задържан от френската полиция в 4,10 часа в същия ден, в който е запалил банката.

Павленски заедно с жена си Оксана Шалигина и двете им малки дъщери са заминават във Франция през Украйна през януари 2017 г., след като бягат от Русия, където са изправени пред обвинения в сексуални престъпления. Актриса от театър в Москва, позната с пиеси, критикуващи политическата и социална система на Русия, ги обвини, че двамата я притискали към сексуални отношения, които Павленски и съпругата му твърдят, че са били по взаимно съгласие.

Художествената общност в Москва първоначално защитава Павленски като дисидент и воюва за освобождаването му от затвора. Някои обаче започват да оттеглят подкрепата си, след като той е лишен от Международната награда за креативен дисидент на името на Вацлав Хавел през 2016 г., защото обещава да дари наградата от 42 000 долара на радикална група, осъдена за убийството на полицаи в източна Русия. Жалбата за сексуално насилие допълнително поляризира мненията.

В публикация във Facebook руският критик на изкуството Марат Гелман, който сега се намира в Черна гора, пише, че разбира защо "преди три дни Павленски ми изпрати всичките си изложбени файлове и каза, че трябва да имам копия" за всеки случай ". 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!