НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Победа за наследниците на Матис в съдебен спор за 4,5 млн. долара (24.10.2017)
 Семейството на Пиер Матис, който е най-малкият син на Анри Матис, спечели юридическата битка срещу парижки дилър за два колажа от френския художник, с обща стойност 4,5 млн. долара, изтеглени от продажба от Сотбис, Ню Йорк през май 2008 г.

Версайският апелативен съд разпореди връщането на двете произведения на потомците на Пиер Матис като законни собственици.

Решението е смазващ удар за френския експерт и дилър Джером Ле Блай. Съдът постанови, че неговата компания "Côté Art" не е действала "добросъвестно" като твърди, че притежава произведенията. Решено е, че базираната в Хонконг компания Rozven, която е поверила произведенията на Сотбис, е била "прикритие, направено от Ле Блай", като част от неговите манипулации, за да прикрие произхода на произведенията.

Семейството съобщава, че колажите са от колекция със стотици произведения на Анри Матис и други художници, които са изчезнали от складово помещение близо до Париж, което Пиер наема от компанията за изкуство "Lefebvre-Foinet", след смъртта му. Магистратите казват, че произведенията са "незаконно присвоени" от Жозеф Лефевр, наследница на компанията Лефевр. Наследницата на династията, притежаваща компанията за транспортиране на картини и също така доставка и съхранение на ценни произведения на изкуството е продала няколко произведения на Блай, след като той и помага с архивите й.

Въпреки че съдът твърди, че няма доказателства, че Ле Блай е знаел за присвояването, той "със сигурност е бил обезпокоен от възможността да се изправи пред претенция от страна на семейството на Матис" и се е опитал да прикрие следите си. Неговите планове изисквали Сотбис да пази в тайна името му, като се крие зад чуждестранна компания, да определя "непоследователни цени" и дори поискал "неточни" сертификати от  покойната Жозеф Лефевр, когато тя е загубила умствените си способности. Ле Блай представя пред съда сертификат, показващ подписа на Лефевр заявяващ, че колажите на Матис "идват от колекцията на баща й, който ги притежава поне от 60-те години на миналия век".

Джордж Матис, правнук на художника, заяви че е "много доволен от решението", което отваря пътя на семейството му да възстанови стотици произведения, които все още липсват. Стотици вече са били възстановени от децата на Жозеф Лефевр и тези на нейния спътник в живота Жан Робинот, който бил агент по доставките на Lefebvre-Foinet. Много други са върнати от месар, който помага на Жозеф с градинарство и съпругата му, която става една от нейните близки приятелки. Според фактура, която е открита по време на наказателното разследване, двата колажа са закупениот Блай именно от вдовицата на месаря за 136 500 евро на 7 февруари 2008 г.

Ле Блай, който все още може да се обърне към френския Върховен съд, отказа да коментира. Той заявява, че се нуждае от време, за да прегледа съдебното решение, което влиза в сила незабавно.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!