НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Къщата на Рубенс в Антверпен разкрива тайната на шедьовър на Тициан от частна колекция (28.11.2017)
 Няколко века портретът на загадъчна млада жена и малко момиченце стоят скрити под изображението на "Свети Тобиас и ангела“, нарисувани веднага след смъртта на художника. Вероятно, неизвестната жена на платното е любовницата на Тициан изобразена заедно с незаконната му дъщеря. В полза на това говори фактът, че портрета се намирал в студиото на художника и е променен набързо след смъртта му. Въпреки това, всичко може да е много по-прозаично: за картина с религиозна тематика е много по-лесно да се намери купувач от портрет на неизвестна дама с дете. След смъртта на Тициан, първородния му син Помпонио продал къщата на баща си заедно с цялото обзавеждане и картини - така "Свети Тобиас" се оказва в семейство Барбариго (собственици на фабрика за стъкло). В луксозния им Palazzo Barbarigo на Канале Гранде във Венеция картината е прекарала следващите 250 години.

В средата на XIX век, колекцията от тази къща е закупена от Николай I. Така няколко картини на Тициан в крайна сметка се оказват в Ермитажа, откъдето през 1920 г. вече в музея Пушкин се намира платното: "Ecce Homo, което в момента се реставрира. Що се отнася до "Тобиас и ангела", то през 20те години на ХХ век. то преминава в ръцете на парижкия дилър на изкуство Рене Жимпел, който малко преди Втората световна война, скрива колекцията си в лондонски гараж, където с голяма трудност синовете му я намерили.

Фактът, че под изглеждащия оригинален образ е намерен друг е доказан през 1948 г. с рентгенови лъчи. Възстановяването започва през 80-те години на миналия век. Скоро след приключването на двадесетгодишната реставрация на първото изображение, картината е представена в ретроспекцията на Тициан в Прадо през 2003 г., както и на изложбата "Недовършено. Мислите стават видими ", която през 2016 г. откри Метрополитен Бройер - новото пространство на известния музей в Ню Йорк. Сегашният собственик решава да  предостави "Портрет на дама с дъщеря си“ от Тициан в дългосрочна експозиция. Като професионален реставратор на картини на стари майстори той прекарва 20 години, за да разкрие пред света първоначалната идея на Тициан и за него появата на един такъв шедьовър в Къщата на Рубенс е съвсем естествена. Антонис Ван Дайк, най-известния ученик на Рубенс, чийто творби също се намират в музея в Антверпен  е почитал венецианския майстор и се е вдъхновявал от произведенията му, а учените смятат, че вероятността той да е виждал "Свети Тобиас и ангела" в Palazzo Barbarigo е доста голяма.

Кметът на Антверпен Барт де Вевер заяви, че програмата за сътрудничество с частни колекционери, в действителност, в момента е единственият възможен начин за много европейски музеи да получат произведения на изкуството на такова ниво. Обикновено такива произведения се появяват на пазара изключително рядко и  са твърде скъпи.

В допълнение към Тициан, в Къщата на Рубенс може да се види принадлежащата на Дейвид Бауи композиция на Тинторето олтар с образа на Света Екатерина, която бе продадена в Сотбис през ноември миналата година. Новият собственик непосредствено след покупката й за 190 000 паунда обяви намерението си да я прехвърли на музея в Антверпен.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!