НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Индийска скулптура за 1 000 000 паунда на тъгр в "Сотбис" (03.06.2010)
Фигура на слон с реални размери ще бъде предложена на 28 юни 2010 на търг в заложната къща „Сотбис”. Тялото на слона е украсено с хиляди „бенки”, наподобяващи точките, които индийките рисуват или пък лепят по челата си.

Творбата на скулпторката Барти Кер, завършена преди четири години и озаглавена „Кожата говори не на своя си език”, се счита за едно от знаковите произведения на съвременното индийско изкуство.

Авторката е една от водещите фигури сред младото поколение индийски артисти. Завършила е художествено образование в Нюкясъл през 1992 г. и оттогава насам живее в Индия.

„Създаването на тази фигура е отнело 10 месеца”, казва Джеймс Севиър, директор на отдела за съвременно изкуство на „Сотбис”.

„ Контурите на всяка гънка от тялото на слона са предадени с перфекционистка точност с помощта на сложно вплетени една в друга шарки от „бенки”, които по органичен начин изграждат втора кожа на животното.”

Освен че ще трябва да разполага с огромно пространство, за да помести скулптурата, потенциалният купувач на ценния слон ще трябва да приготви и сума между 700 000 и 1 000 000 паунда.
Това е диапазонът на първоначалната цена, с която „Сотбис” смята да открие търга. Продажба на подобна цена би надминала с много стойността на всички предишни продажби на Кер.

Рекордната цена за съвременно индийско изкуство е 2 700 0000 паунда за творбата на Ракиб Шо „Градината на земните удоволствия ІІІ”, продадена през октомври 2007.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!