НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Кристис” вади шедьовър от Синия период на Пикасо (04.06.2010)
"Кристис" обявиха, че на 23 юни 2010 година, по време на вечерния им търг на „Импресионистично и Модерно изкуство”, предвиден да се проведе в Лондон ще предложат изключително важен и високо ценен шедьовър на Пабло Пикасо (1881-1973). Творбата "Портрет на Ангел Фернандес де Сото” (Portrait of Angel Fernandez de Soto) от 1903 г. е рисувана от най-влиятелния художник на 20 век по време на неговия „Син период”, който може би е най-известният в кариерата на Пикасо. Картината ще бъде предложена на цена между £ 30 милиона и £ 40 милиона и всички приходи ще отидат във фондация „Андрю Лойд Уебър” (Andrew Lloyd Webber Foundation), основана с благотворителна цел от известния композитор през 1992 година. Работеща в полза на обществеността, фондацията се фокусира върху насърчаването на изкуството, културата и културното наследство във Великобритания.

Картината е закупена от фонадция „Андрю Лойд Уебър” на търг в Ню Йорк през май 1995 г. за $ 29,2 милиона със средства дарени за тази цел от лорд Лойд Уебър. Оттогава пазара за произведения на Пикасо е нараснал значително. През 2004 г. произведението „Момче с лула " (Garçon à la pipe) от „Розовия период” на Пикасо, нарисувано само две години след "Портрет на Ангел Фернандес де Сото” - стана първата картина продадена на търг за над $ 100 милиона.

Пикасо среща Ангел през 1899 г. в известното кафене „Els 4 Gats”, популярно място за срещи сред художниците. Ангел, който също е бил художник, въпреки че Пикасо го описва по скоро като ‘забавен безделник’, бива убит по време на Испанската гражданска война.

Юси Пилканен, президент на „Кристис” за Европа, Русия и Близкия изток каза: "За нас е чест да предложим на търг портрета на Ангел Фернандес де Сото. Това е едно от най-ценните произведения на изкуството предлагано на търг от десетилетия насам. Възможността за придобиване на такъв шедьовър на изкуството от 20 век със сигурност ще предизвика голямо вълнение сред колекционери и институции по целия свят. Струва си да се отпразнува и факта, че всички приходи от тази историческа продажба ще се използват в полза на изкуството, културата и културното наследство във Великобритания.
 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!