НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
21Century Deck Of Cards или за сатирата в изкуството (02.01.2018)
 Като художник Дончо Дончев използва широк арсенал, развит с течение на годините. Той работи в техниката на живописта, илюстрацията, колажа без да си поставя ограничения. Именно за това не е изненада, че новия му проект е изцяло оригинално и новаторско начинание. 21st Century Deck Of Cards  показва детайлни, хумористични или дори сатирични творби на хартия, в традицията на изкуството на осмиването на братята Карачи, Гоя или Домие. 21st Century Deck Of Cards е сатиричен проект, който представя едни от най-изявените политици на световната сцена, като Валета, Дами, Попове и Джокери. Проектът е дело на Дончо Дончев  по идея на Александър Тумпаров. Картините са двадесет и една с размер 88х63 см, изключително детайлни и изпъстрени със символика – визионери, политици променили днешния свят, противопоставящи доброто и злото във всеки от тях. Целият проект е изграден на противопоставянето, като авторите не заемат страна, а само показват общественото мнение и различия.  

 

Във време, когато сатиричните илюстрации, занимаващи се със съвременната политика, носят огромна сила, 21Century Deck Of Cards  е напомняне, че визуалните ритуали имат дълга и оживена история и че нито една публична фигура не е еднозначно приета. Дончо Дончев обаче достига ниво на артистичност, което далеч надхвърля обикновените политически карикатури от страниците на вестниците. Писалката винаги може да се окаже по-силна от меча, по повече от един начин.

 

Ето какво споделя автора: Политиката е игра, в която можем да открием всички човешки страсти. Възприемането на световните лидери е противоречиво, затова всеки от тях е нарисуван по два различни начина. Картата е много благоприятна за такава рисунка, защото може да се гледа от двете страни и да покаже две различни емоционални състояния на героя. Това е антипод на чувства и стремежи. Асата от тестето карти, насочват към проблемите на човечеството.

Дончо Дончев е многостранен художник, който е по-известен с изявите си извън България, отколкото у нас. Той е единственият българин с изложба в ЦЕРН, посеветена на симбиозата между наука и изкуство. Дончев участва и на „Експо 2017“, Астана,  там рисува портрети пред публика на живо, което според твореца е и най-добрия начин да представи иначе самотното си занимание. Едно от платната му е изложено в Световния експомузей в Шанхай. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!