НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Африканският Тейт“ - МОСАА спечели награда за дизайн на годината (23.01.2018)
 Музеят за съвременно изкуство Zeitz в Африка, или Zeitz MOCAA, открит миналата година е най-големият музей за изкуства в Южна Африка. Разположен в преобразуван силоз от зърно от 1920 г., центърът му е 10-етажен атриум, който е издълбан от клетъчните бетонови тръби, които съставят оригиналната структура на сградата. Според архитекта Томас Хедъруик тази особеност се дължи на тревогата, че сградата трябва да се бори да накара посетителите да влязат през вратите и - защото посещаването на музеи не е типична дейност за обикновения жител на Кейптаун. Архитектът на музея на стойност 28 млн. паунда е англичанин, но негов патрон е германеца Йохен Зейц, бивш главен изпълнителен директор на Puma, а делото му е приветствано като африканския отговор на Тейт Модерн.

Zeitz-Mocaa не е първата по рода си, но е най-голямата такава институция на континента, със 100 галерии, разпределени на девет етажа - и бутиков хотел на върха. За нея Томас Хедъруик е отличен с наградата дизайн на публична сграда за 2018, (която дели с музея на Ив Сен Лоран в Маракеш) на престижното списание Wallpaper*, издавано от Таймс. Списанието връчва своите награди за дизайн и архитектура след дълъг процес, включващ международно жури, вече 7 години в 66 категории.

Институцията ще се фокусира изключително върху изкуството от 21-ви век от Африка и диаспората, съсредоточена около частната колекция на Зейц. Неговата колекция е "много поп, много графична", казва критикът на изкуство и писател Шон О'Тойл,  повечето произведения са създадени след 2010 г. и доминирани от млади южноафрикански художници. "Но това не е същото като разказването на сложната, мулти-културна африканска история", уточнява О'Тойл.

Марк Коит, изпълнителен директор и главен куратор на Zeitz-Mocaa, настоява, че визията е да се осигури "платформа за африканците да разкажат собствената си история и да участват в разказването на тази история". Според него музеят е "географски разположен в Кейптаун, но има диалог с всичките 54 африкански държави".

Освен постоянната колекция Мосаа има центрове за фотография, сценични изкуства и движещи се изображения, специален образователен център по изкуства (обещана е пълна програма за училищата през 2018 г.), и програма за кураторска подготовка. Достъпът е създаден така, че да насърчава местните посетители. Има спирки на обществения транспорт за местни и туристически автобуси, почти завършена пешеходна алея в града и безплатен вход за африкански граждани в сряда и под 18-годишна възраст всеки ден.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!