НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
СБХ представя изложба „Българска живопис – първата половина на ХХ век – избрано от частни колекции“ (01.03.2018)

На 1 март от 18.00 ч. на първи етаж на СБХ, се открива изложбата  „Българска живопис – първата половина на ХХ век – избрано от частни колекции“, организирана от Съюза на колекционерите в България.

Българската живопис от първата половина на ХХ век е изключително стойностна и важна като личностна реализация и като художествена проблематика. Време, в което се пресичат взаимноизключващи се тенденции – от академичната носталгичност до най-модерните направления на европейския авангард. Запазвайки националната си чувствителност българската живопис ражда сериозни и силни произведения, които и като стилистика и като постижения са съизмерими с най-доброто от европейското изкуство.

Голяма част от българските артисти не само са учили и специализирали в европейските академии, но и активно са участвали в художествения живот там. В доста от личните сбирки има изключителни произведения от този период, голяма част малко познати, а някои за първи път ще бъдат показани благодарение на личните усилия и пристрастия на колекционери, които успяха да ги върнат в България.

Реално изложбата покрива почти всички тенденции и направления, в които се развива българската живопис, заедно със знакови произведения от всички големи имена.

В изложбата са включени 135 произведения от 24 колекции от 50 автори. Изложбата се придружава с пълен каталог на всички произведения.

Куратор и съставител на каталога е Галина Декова, ръководител на проекта е Светлин Русев. 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!