НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Малки големи истории в галерия Сезони (20.03.2018)
 Експозицията "Малки големи истории"  в Галерия Сезони поставя въпроса до каква степен действия и детайли в творчествата на Роберт Баръмов и Онник Каранфилян могат да бъдат разглеждани като любопитни за  локалната ни история на изкуството. 

Изложбата е конструирана от няколко  несъвместими  разказа  /на пръв поглед/.  От една страна преминаваме през създаването на първите Български ех-либрис организации където малката графична форма и авторската книга стават повод за създаване на нови социални и културни  структури с членство във ФИСАЕ /световната ЕХ Л Федерация/. Спецификата на тази материя и изискванията на колекционерите оказват сериозно влияние върху формирането на авторските търсения на няколко поколения възпитаници на специалност "Графика" в Националната художествена академия. 

От друга страна  фокусът пада върху различните от традиционната тиражирана графика   посоки в личното творчество на основните двигатели на тези организации - Онник Каранфилян/ /МЕЦ-София/ и Роберт Баръмов  /АСИ/ .

Какви събития в обществото ни са причина  Роберт и Онник да анализират натрупаните умения  в образователната ни система през тоталитарния период и да търсят други  начини за  себеизразяване и присъствие в съвременните културни процеси, различни от традиционната тиражирана графика? Можем ли да се отърсим от натрупаните рутини и каква би била критичната реакция на културния елит към този опит? Къде е  и кой определя границата, която припознава нашите малки лични истории като достатъчно значими за да бъдат прибавени към българската културна ИСТОРИЯ? 

Отговора на тези въпроси може да се потърси  в личните  истории за намесите на Роберт Баръмов във Венецианското биенале /2015-2017 година / и Документа 14/ през 2017 година/ и  в изкуството на  на Онник Каранфилян. Въпреки, че са твърде различни и двамата се самоанализират като продукт на една образователна, културна, социална и политическа  система, която явно не предлага формула как да реагираме , когато институциите  ни водят със съмнителна  компетентност нанякъде.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!