НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба разкрива невидимото изкуство на създателя на Средната земя (27.03.2018)
 Изложба, посветена на живота и творбите на писателя и художник Дж. Р. Р. Толкин се открива това лято в Бодлиевата библиотека - главната изследователска библиотека на Оксфордския университет. Експозицията ще представи оригинални акварели, които авторът рисува, докато пише класическия си фентъзи роман "Хобит".

Изложбата „Толкин: Създателя на Средната земя“ (1 юни-28 октомври) включва и непоказвани творби на писателя, включително Linquë Súrissë (1960), рисунка със заглавие на елфски език, разработен от самия Толкин, което се превежда като „Трева върху вятър". Макар Толкин да умира през 1973 г., "Хобит", която е публикувана за пръв път през 1937 г., продължава да бъде публикувана без прекъсване.

Проектите на Толкин за корици - подвързии и илюстрациите му за детски приказки също са включени в изложбата. Едно от най-необичайните открития е страница от скицника на писателя, съдържаща две картини, озаглавени „Тук (когато не искате да си тръгнете оттук)“ и „Там (на едно вълнуващо място)“, и двете  са създадени през 1914 г.

 "Живите абстрактни картини, озаглавени" Тук“ и „Там", показват Толкин като млад студент в Оксфорд, който намира собствения си артистичен глас", казва Катрин МакИлвайн, архивист на библиотеката и творчеството на Толкин и куратор на изложбата. "Те показват, че той започва да рисува, не само това, което може да види, но това, което може да си представи."

Експозицията също така се фокусира върху знанията на Толкин по староанглийски език (той е професор по английски език и литература в университета в Оксфорд от 1945 до 1959 г.). Ще могат да бъдат видяни ръкописи на "Хобит" и оригиналните ръкописи на на не по-малко известната трилогия - "Властелинът на пръстените".

Толкинския изследовател Том Шипий, професор в университета в Сейнт Луис, казва, че картините и рисунките на Толкин представляват значително количество материал. "Има цяла книга с тях, наречена „Картини от Дж. Р. Р. Толкин“, и те формират основата за оригиналната корица на "Хобит". Но след като видях каталога за изложбата на Бодлиевата библиотека, смятам че тя е много амбициозна и впечатляваща. Те очевидно имат много материал, който никога не е бил показан, както ръкописи, така и произведения на изкуството ", казва той.

Експонатите са почти изцяло от архива на Толкин в библиотеката, дарени на институцията през 1979 г. Там се помещава най-голямата колекция от ръкописи и рисунки на Толкин в целия свят. Други са взети назаем от колекцията "Толкин" в университета "Маркет" в Милуоки и частни колекции. 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tolkien's Here and There (1914)
Tolkien's Here and There (1914)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!