НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Софийски арсенал представя италианския футуризъм в България (03.04.2018)
 „Италиански футуризъм и модерно изкуство в България. Примерът на Николай Дюлгеров“ може да бъде видяна от 3 април пред Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. През втората половина на месец май 2018 ще бъде показана и в Академията за изящни изкуства, Флоренция.

Изложбата и каталогът към нея представят по лесен за възприемане и атрактивен начин  модерната художествена култура в България като част от европейската и световната култура. 

Италианският футуризъм в България, предизвикал интерес и въодушевление между двете световни войни, се преплита с други художествени явления. Изложбата показва различни артистични практики, които имат отношение към футуризма в Италия. Репродукции на художествени произведения, фотографии и документи изявяват български връзки с мрежите на авангарда, в които футуризмът заема важно място. Трансграничните контакти са визуализирани в схематични карти в долното поле на паната.

Фигурата на Николай Дюлгеров – художник от България, установил се в Торино през 1926, неговата артистична дейност в средите на футуризма и контактите му с колеги от родината са фокус на интерес.

Темата за италианския футуризъм и модерното изкуство в България поражда две затруднения. Проектът не отбягва тяхното обсъждане. Едното – в областта на формата и стила – е общо за българската култура и се състои в хибридния характер на различни тенденции. Другото затруднение засяга историята на изкуството отвъд нашите граници и се отнася до политическата съдба на футуризма в Италия – връзките му с фашизма от средата на 1920-те години насетне.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!