НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Такаши Мураками с нови картини вдъхновени от Франсис Бейкън (01.05.2018)
Галерия „Perrotin” - Ню Йорк представя голяма самостоятелна изложба на произведенията на Такаши Мураками, която е четиринадесетата през двадесет и три годишното им сътрудничество с художника. Разпростираща се на три етажа изложбата представя за първи път в Ню Йорк последните творби на твореца, по-специално от поредицата Homage to Francis Bacon и  фреската Transcendent Attacking a Whirlwind, изложена през октомври миналата година в музея за изящни изкуства в Бостън.

Изложбата представя нова серия картини, вдъхновени от Франсис Бейкън. Наситените композиции съдържат повтарящи се мотиви от иконографията на художника - очи, гъби, знаци - подчертани от множество слоеве цвят и платинени листове. В произведенията на Мураками представянето на плътта в движение е претекст за космология на хаотични мотиви и цветове. Метаморфозите на лицата се асоциират с трансформациите на Mr. DOB”, причудливият характер - понякога сладък, понякога чудовищен и жесток, който Мураками създава в множество вариации в творбите си. С тази серия, стартирана през 2002 г. и продължена през 2016 г., художникът отдава уважение към художниците -  както западни, така и японски, които са повлияли на неговите произведения.

Transcendent Attacking a Whirlwind (2017) е монументална картина дълга десет метра, съставена от десет дървени панела, боядисани с акрилна боя и емаилирани със злато и платинени листове. Работата е отдаване на почит към японския художник Сога Шохаку и картината му със същото заглавие, създадена около 1764 г., която сега е част от колекцията на музея за изящни изкуства в Бостън. Уловени в буря, няколко герои в традиционни облекла обграждат морски дракон, чиято навита опашка се влива с бушуващите вълни. Хипнотичното движение на цветните вихри структурира сцената и подчертава динамичния характер на композицията. Цветовете и шаблоните - вълни, везни, дрехи - са деликатно наслоени като колаж от японска хартия под блестящ лак.

Излизайки извън обсега на традицията чрез поп и научен подход в неговото изкуство, Такаши Мураками брилянтно съживява принципите, изложени от неговия ментор - професор Нобуо Цуджи: анимация, орнаменти, игривост, религиозност и ексцентричност. Произведенията, представени в тази изложба, могат да бъдат видени до 17 юни и показват важността на историята и традицията в произведенията на Такаши Мураками, който има докторска степен по рисуването стил „Nihonga“. Непрестанно  движещо се между миналото, настоящето и бъдещето, творчеството му съчетава най-модерната иконография и техники с прецизността и изтънчеността на традицията японско изкуство.

Художникът умишлено поддържа голяма разлика между непосредственото визуално въздействие на неговите картини, видимата достъпност на произведенията му и концептуалната плътност. Неговите широки познания и чувство за ирония са две основни характеристики на произведенията му:  Мураками отстоява желанието си да се смесва висока култура и популярна култура безразборно в „супер плоско“ произведение на изкуството, лишено от предразсъдъци или граници, истински свободен израз на креативността.

Роден през 1962 г. Такаши Мураками живее и работи в Токио, Япония. През 2018 г. той ще излага в галерия „Ванкувър“, във фондация „Луи Вюитон“ и в музея за модерно изкуство във Форт Уорт. От 2015 г. седем високопоставени международни музея са домакини на самостоятелн изложби на Такаши Мураками: музеят за изкуство „Мори“ в Токио, музеят за изкуството „Йокохама“, музеят на изкуствата „Аструп Фърнли“ в Осло, музеят за съвременно изкуство в Чикаго, музеят за изящни изкуства в Бостън, галерия „Albright-Knox“, музей за съвременно изкуство "Бъфало“ и музеят „Гараж" в Москва. Всички изложби доведоха рекорден брой посетители до музеите, в които се провеждат.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!