НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Петте ключови теми на архитектурното биенале във Венеция 2018 (22.05.2018)
Ирландските архитекти Ивон Фарел и Шели Макнамара, основатели на Grafton Architects, Дъблин, са кураторите на 16-ото Биенале на архитектурата във Венеция, което отваря от 26 май до 25 ноември 2018 г. Те избраха темата Freespace, за да насърчат архитектите да проучат как "великодушието на духа и чувството за човечечност" могат да допринесат за околната среда.

"Ние виждаме архитектурата като превод на нуждата, в най-широкия смисъл, в смислено пространство", казаха те. "Нашата надежда е, че думата Freespace ни позволява да се впуснем в стремежите, амбициите и щедростта на архитектурата".

Темата ще бъде обхваната широко в рамките на основната изложба, която е организирана в основните места за провеждане на биеналето - Арсеналът и Джардини. Тя ще бъде засегната и в рамките на всеки от 63-те национални павилиона тази година, като това предлага възможности за редица различни интерпретации.

Ето един поглед към петте теми, които очакваме да получат най-голямо внимание:

Уроци от социални жилища

Масовото жилищно настаняване е винаги основна тема на разговор в биеналето, но тази година ще се осветлят важни примери от миналото и ще се попита какво можем да научим от тях.

Разрушаването на един от най-известните жилищни комплекси в Лондон ще бъде в центъра на изложбата на музея Виктория и Албърт, Лондон. Музеят е транспортирал голяма част от жилищния комплекс Робин Худ Гардънс във Венеция за експозицията, за да демонстрира визията на архитектите Алисън и Питър Смитсън за "улиците в небето".

 

Как сексът може да оформя града

Въвеждането на приложения като Grindr, които позволяват на потребителите да се свързват с непознати, намиращи се в близост до тях, култивира нова форма на сексуална практика в градовете, която вече не е ограничена до обществени места като паркове и тоалетни.

Това ще бъде обхванато широко в изложба, фокусирана върху "конфликтната архитектура на круизирането". Чрез работата на архитектите ще се разкрие появата на "нова психосексуална география".

 

Стените, които създават сегрегация

Една от най-големите новини от миналата година е изграждането на нова гранична стена между Мексико и САЩ. Но тази година също така бележи важен крайъгълен камък за друга известна стена - Берлинската стена вече е била съборена по-дълго време отколкото е стояла.

Последиците от граничните стени ще бъдат проучени в германския павилион. В експозицията, наречена Unbuilding Walls, кураторите планират да разгледат резултатите от разделянето.

 

Религиозни пространства през 21-ви век

Град Ватикана прави своя дебют в архитектурното биенале тази година, като предлага нов фокус върху религиозната архитектура. С поредица от параклиси, проектирани от архитекти като Норман Фостър, Едуардо Суто де Моура и Теронобу Фуджимори, ще се постави въпросът: как изглежда богослужението през 21 век?

Израел също така превърна религията в център на своя павилион. „Statu Quo: Структурите на преговорите“ изследва "крехката система на съвместно съществуване" в петте свещени места, които са обект на спор между Израел Палестина. Кураторите се надяват да покажат как архитектурата може да се използва като инструмент за договаряне на различни идентичности.

 

Ролята на Европейския съюз

Решението на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз вероятно ще има голяма роля в тазгодишната изложба, тъй като Европа очаква да види какво въздействие ще има то.

Caruso St John Architects' създателите на британския павилион "Остров" ще се обърнат към "Брекзит", като създадат ново пространство, което приветства посетителите на покрива на сградата, като им предлага изглед над другите национални павилиони в Джардини и извън тях. Пространството вътре в самия павилион ще остане празно.

Белгия ще отразява и предизвикателствата, породени от Европейския съюз, и по-специално "нейното ключово териториално, физическо и символично присъствие в Брюксел", в изложба наречена Eurotopie. Подобно на британския павилион, изложението ще предложи място, където гостите ще бъдат насърчавани да обсъждат Европа.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!