НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ернесто Нето представя мащабна инсталация в Цюрих (19.06.2018)
 „Световни граници“ - името на една от многото неотдавнашни изложби на бразилеца Ернесто Нето (роден през 1964 г.), която може да се счита и за негов манифест. Вече трето десетилетие неговите полупрозрачни биоморфни инсталации в буквален смисъл размиват границите между изкуство и не-изкуство и са магнит за публиката на биеналето във Венеция, в МОМА, в музея Гугенхайм в Ню Йорк и центъра Помпиду в Париж. Освен, че можете да се разхождате в тези обекти, можете да ги докоснете и дори да използвате обонянието си (капсули, пълни с подправки, висят на различни места).  Обикновено те са изработени от бели, разтегливи материали - аморфни форми, запълнени със стиропорни пелети или, понякога, с ароматни подправки. При някои инсталации Нето също използва този материал за създаване на полупрозрачни скулптури, които трансформират стените и пода на пространството. Скулптурите му могат да се разглеждат като израз на традиционна абстрактна форма, но в взаимодействието си с зрителя те работят и на друго ниво.

Още една конструкция  на Нето ще се появи този път в централната железопътна гара в Цюрих. Тя се нарича „GaiaMotherTree“ и представлява гигантско полупрозрачно дърво, пораснало на 20 метра височина минаващо през тавана на чакалнята. То е изтъкано на ръка от майстори от племето хуни куин, които живеят в джунглите на Амазонка, от парчета от памучен плат, оцветени с естествени бои. Под дървото ще има поставени в кръг пейки за, за да могат хората да си комуникират и дори ще бъде възможно да се медитира под песни от хуни куин.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!