НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Морето и холандските художници (10.07.2018)
 Общинският музей в Хага открива изложба /14 юли - 18 ноември/ с холандски художници, разработвали темата „Море“.  Привлечени от живота на населението, което се занимава с риболов, както възникващата култура на къпане и крайморски туризъм, а и преди всичко великолепното взаимодействие на светлината, небето и водата, художници като Ян Тороп, Пит Мондриан,  Ян Хендрик Вайсенберх, Антон Мауве и братята Марис често използват курорта Схевенинген като тема за своите рисунки и картини, и по този начин правят холандския бряг известен за света.

„Крайморският бряг“ и „Животът на плажа“ са двете основни теми, които се съчетават в това рибарско селище, когато икономиката и живота са пред навечерието на значителни промени. Бавно, но сигурно двете страни на живота в селото - трудолюбивите рибари и техните семейства, и посетителите от Хага, туристите, които се разхождат по крайбрежната алея - се разминават все повече и повече. Традиционният и модерният живот се пресичат като това привлича интересите на редица художници. Такава тенденция  може да се види в работата на  художниците от Хага:  Джейкъб Марис (1837 - 1899), който например, рисува трудещите се рибари, а брат му Вилем (1844 - 1910) описва магаретата от пясък, който „майсторят“  децата на плажа. И картините на Антон Мауве (1838 - 1888) включват както рибарски лодки, които се изтеглят към от коне, така и елегантно облечени посетители на курорта.

Качеството на тяхното изкуство е в непосредствения реализъм и усет към естествения живот, дълбок, реалистично пресъздаден, изследван с познание и упорит творчески труд на познание. Любопитен е факта, че Антон Мауве има голямо влияние върху художественото образование на неговия роднина Винсент ван Гог ( братовчед на съпругата му). През октомври 1881 г. Мауве изпраща на ван Гог кутия за художници, пълна с маслени бои. В края на ноември на същата година в продължение на 3 седмици в ателието си в Хага, той  преподава на Ван Гог акварел, макар  Винсент да не е склонен да работи повече в  тази техника.  Също така в това ателие ван Гог се запознава с Ян Хендрик Вайсенберх, тогава водеща фигура в холандското изкуство и ползващ се със световна популярност, който вижда графични творби от младия си колега и им  дава много положителни отзиви за умението и пластичната сила.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!