НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба представя дигитални картини и нови "фотографски рисунки" от Дейвид Хокни (17.07.2018)
Annely Juda Fine Art представя "Дейвид Хокни: рисунки на iPhone и iPad 2009-2012 и нови фотографски рисунки", в която са представени 27 принта в ограничено издание, създадени чрез дигитални устройства, както и нова серия "Фотографски рисунки". Изложбата продължава до 31 август 2018 година.

27-те картини направени на iPhone и iPad в тази изложба са резултат от неуморния интерес на Хокни към изследване на възможностите за създаване на изображения и пионерството на новите технологии. С необикновеното си възприятие, художникът взима привидно обикновени предмети от ежедневието и създава внушителни образи с цвят, шарка и линия.

Удобството да работи с малко устройство, като iPhone, с безкрайни възможности за многоцветни и маркиращи ефекти, дава възможност за нова интимност и непосредственост, наблюдавани в тази серия от изображения. Художникът рисува и рисува всичко, което хваща окото му, независимо дали става дума за халат, закачен на вратата на банята, зарядното на телефона, ваза с цветя, чаша вино или автопортрет в отражението. Получените изображения изразяват усещането му за света - "Любов-Живот", създавайки визуална автобиография чрез заобикалящата го среда.

Също така са представени четири нови "Фотографски рисунки". Като изработва композитни изображения от снимки и картини, Хокни обединява различни гледни точки на интериорните сцени в студиото си в Лос Анджелис, умишлено променяйки гледната точка и отхвърляйки традиционното ни разбиране за пространство. Това може да се види в "Focus Moving", при което шестстранният формат се опитва да надхвърли ограниченията на конвенционалното пространство. Отпечатаните изображения се монтират върху Dibond - вид алуминий, който им дава усещане за триизмерност.

Работите в тази изложба показват способността на автора да изобрази онова, което го обкръжава с уникален стил и гледна точка. Хокни, който сега е в осемдесетте си години, бързо свиква с приложението "Четки" на iPhone и продължава да рисува с iPad, който "го отвежда на ново ниво - просто защото е осем пъти по-голям от размера на iPhone, толкова голям, колкото и разумно оразмерен скицник." Хокни вярва, че софтуерът е толкова напреднал, че следва ръката на художника и позволява достатъчно чувствителност в цветовата и живописна линия, показва уменията на художника с минимални детайли и удивителни цветове.

Дейвид Хокни е един от най-известните художници на своето поколение и е може би най-известният жив художник. Неотдавна голяма ретроспекция на негови работи бе показана в Tate Britain, London (2017); Център Помпиду, Париж (2017) и Метрополитен музей на изкуството, Ню Йорк (2018 г.).

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!