НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Яйои Кусама в Лондон с нова, по-голяма "Безкрайна огледална стая" (17.07.2018)
Японската художничка ще представи нови произведения, включително картини, скулптури и огледална стая, специално направени за изложбата, която отваря на 3 октомври до 21 декември 2018 г. в галерия Victoria Miro.

Когато огледалните стаи на Кусама отвориха в Лондон, хората чакаха с часове, за да ги видят. Изображенията на посетителите, отразени в произведенията й, наводниха социалните медии, а изложбата пътуваше по света и завладяваше аудиторията.

Този октомври, изкуството на Кусама ще се върне в галерия Victoria Miro в Лондон, която показва творби на художничката в продължение на две десетилетия. Основната част от експозицията ще включва нова творба "Безкрайна огледална стая" създадена специално за случая. Стаята ще обвие посетителите на галерията в огледално пространство с хартиени фенери, покрити с точки, висящи от тавана. Импулсът на инсталацията е да предаде "илюзията, че човек е безпомощен в безкрайното пространство", като напълно потопи всеки, който влиза.

Кусама, която сега е почти на 90, все още не е успяла да забави творческия си процес, като продължава да създава нови произведения, както и да продължава по-старите. Това включва „Моята вечна душа“, поредица от картини, която се разширява и включва очи, лица и, разбира се, точки.

„Тиквата“ - съществувала в творчеството на художничката от края на 40-те години на миналия век, ще се върне под формата на бронзови скулптури, боядисани в червено, жълто и зелено, покрити с черни точки. Символизмът зад тиквата идва от детството на Кусама, тъй като семейството й печели от отглеждане на семена, а тиквите запълват полетата около дома им. Тя разказва в книгата си „Infinity Net: Автобиографията на Яйо Кусама“: "Изглежда, че тиквите не вдъхват много уважение. Но бях очарована от красивата и прекрасна форма. Това, което ми се хареса най-много, беше голямата непринуденост на тиквата. Това и солидното й духовно равновесие. "

Също важни за работата на Кусама са цветята, които "отразяват двойствеността между естественото и органичното, което се намира в нейното изкуство". Големи цветя, изработени от бронз и боядисани смело, ще украсят градината край галерията.

Произведенията на Кусама също ще бъдат включени в есенното шоу на галерия Хейуърд - Space Shifters. През септември, "Нарцис Гардън" на художничката, понастоящем инсталирана в Ню Йорк, ще присъства на изложбата, посветена на "водещи международни художници, чиято работа променя или разстройва нашето усещане за пространство и променя разбирането ни за обкръжаващата ни среда.“ През октомври ще излезе филмът Kusama – Infinity, документален филм, който ще изследва кариерата й, от възпитанието й в консервативната Япония до времето, прекарано в Ню Йорк сред авангардното движение на града. и международната слава.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!