НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
От виенски порцелан до Климт - букети в изобилие в Белведере (24.07.2018)

Живописта с цветя има голямо значение във Виена през 19-ти век, за разлика от други места в Европа, разказва Ролф Йохансон, който организира изложбата "Кажи го с цветя" в Белведере до 30 септември, 2018 г. Той е събрал 90 картини от австрийски художници, за да привлече публиката и да разследва този необичаен феномен.

Причините за тази австрийска особеност не са съвсем очевидни, но архивното изследване на Йохансен разкрива, наред с другото, активното сътрудничество на Академията за изящни изкуства и Виенската порцеланов фабрика. Академията създава специален клас за цветна живопис, която става част от производствения процес за порцеланови флорални предмети, които са много търсени поради изискванията на растящата средна класа и новата мода на Бидермайер. Периодът Бидермайер не е свързан толкова с период от време, колкото с определено настроение и тенденции, които произтичат от историческите събития в Европа по това време. Има две движещи сили за развитието на периода. Първата е нарастващата урбанизация и индустриализация, които водят до появата на нов вид средна класа и нов вид потребител. Бидермайер отразява нуждите и вкусовете на „малките хора“: дребни чиновници, занаятчии и търговци. Те избягват бурите на политическата действителност и търсят едно мирно, спокойно съществувание със скромни средства.
 
Изложбата се открива с произведения на някои малко известни художници от времето на стила Бидермайер - Йозеф Клайбер, Йозеф Нигг и Франц Ксавър Петер - но завършва с някои изключителни картини на Фердинанд Георг Валдмюлер, чиито фини, блестящи четки на сребърни или порцеланови изделия, превръщат простите градински цветя в нещо забележително. В същото време картини на жени художнички се появяват на пазара за пръв път и застрашават мъжката хегемония: Паулина Куделка и Розалия Амон получават най-сетне дължимото призанине.
 
Цветната живопис процъфтява от втората половина на столетието до 1914 г. Така се появява нов голям пазар за домашни художествени произведения като цветните картини, които създават австрийски художници като Антон Ромаке и Карл Шухч, вдъхновени от Барбизон и импресионистите, заедно с досега недооценени жени художници като Олга Уийзер-Флориан и Тина Блау. Художествените творби на Ханс Макарт отбелязват модернистичния обрат и „подготвят сцената“ за картините на най-известния му студент Густав Климт и неговите съвременници Коломан Мозер и Егон Шиле, с които изложбата завършва.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!