НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Десет картини на Пикасо сред забравените произведения, преоткрити в колекцията на Музея за съвременно изкуство в Техеран (07.08.2018)
 Голяма част от „скритите западни творби“ на Иран ще бъдат представени, заедно с местно изкуство, като част от голяма изложба, която ще бъде открита в Музея за съвременно изкуство в Техеран (Tmoca) през следващата година. „Портрет, натюрморт, пейзаж“ (21 февруари-20 април 2019 г.) ще заеме цялата сграда от 5 000 кв. м. с около 400-500 творби от колекцията от 3000 творби, която включва модерни европейски и американски картини, рисунки и скулптури, от художници като Анди Уорхол, Марк Ротко и Марсел Дюшан.

Изложбата, която следва неуспешните опити на берлинските държавни музеи да донесат колекцията на Tmoca от западни произведения и иранско изкуство в Германия, се организира от холандския архитект и куратор Матиж Висер, който работи в продължение на две години, експозицията също е отлагана многократно, но е отделно начинание, казва Висер и тя няма да пътува.

Кураторът казва, че е помолен да организира изложба, тъй като музеят обновява своите складови помещения и провежда това, което нарича "съвременна археология", намирайки изгубени или забравени предмети в колекцията. Например, докато само две творби на Пикасо са били регистрирани доскоро, в колекцията вече има 12 известни творби, казва Висер, освен това е намерена и рисунка на Марсел Дюшан. Той очаква повече произведения да се появят, докато продължава да се подготвя за експозицията.

След като международните санкции постепенно биват премахнати през 2015 г., а отношенията на Иран със Запада се подобриха, Tmoca започна отново да показва западното си изкуство и оттогава арт любителите могат да видят творби както от местни, така и от международни художници като Парвиз Танаволи и белгийския концептуален артист Вим Делвоа. Три хиляди посетители се появиха за откриването на скорошната експозиция на британския скулптор Тони Крагг.

Новата предстояща изложба ще съчетае разнообразната колекция от исторически артефакти на Тmоcа с произведения на изкуството, включително наскоро придобити от художници като Гюнтер Уекер, Бертран Лавиер и Крагг, които даряват свои творби на колекцията след самостоятелните си изложби. Tmoca получава подаръци и от местни колекционери, както и дарения, направени директно от художници, а работата на млади ирански художници ще бъде представена заедно с западното изкуство. Висер посещава ателиета на местни автори, а арт-художествената общност в Техеран консултира и сътрудничи при избора. Той казва, че няма да има външна цензура за избора му на произведения, въпреки че добавя, че "не се интересува от провокация" и няма намерение да показва голи модели като „Габриел с отворена блуза“ на Реноар (1907 г.) която е забранена за показ в Иран. В колекцията има и мъжка гола фигура от Франсис Бейкън, която не е в списъка му. "Има и други творби на Франсис Бейкън - не е необходимо да показвам такива, които са предизвикателни", казва той. Висер също така не планира да показва политически произведения.

Докато експозицята цели да подчертае притежанията на музея, тъй като все повече и повече произведения са открити, това не е "най-доброто", нито пък се дава приоритет на западните произведения. "Не искам да бъда претенциозен и да се съсредоточа върху големи имена", казва Висер. "Искам да смесвам всичко, така че хората наистина да виждат нещо, което никога не са виждали."

Tmoca
Tmoca
Tmoca
Tmoca
експозиция на британския скулптор Тони Крагг
експозиция на британския скулптор Тони Крагг
британския скулптор Тони Крагг
британския скулптор Тони Крагг
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!