НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Заформя се „Шифърът на Тинторето” (11.06.2010)
Тинторето, заедно с Тициан и Веронезе, е един от тримата гиганти на Ренесанса. Потвърдено е, че картината, открита през 1981 г., е творение на великия майстор .

Още тогава тя е смятана за негова, но е била толкова замърсена, че не са можели да се различат фигурите на нея.

Тъй като Националният британски фонд не е имал пари за нейната реставрация чак сега чрез инфрачервени лъчи се разбира със сигурност, че тази картина е произведение на Тинторето.

„Наистина е невероятно вълнуващо. Въпросът е, че освен че е шедьовър, творбата е и от голямо значение за историята на изкуството“, казва Аманда Брадли, главен куратор на фонда.

В същото време обаче експертите са затруднени и с множество въпроси, които възникват при „съживяването“ на творбата заформяйки не „Шифърът на Леонардо“, а „Шифърът на Тинторето“.

Кой е поръчал творбата?

Главната фигура може да е Аполон, но може да е и Химен (гръцкият бог на бракосъчетанието). Мъжът, обгърнат в синя драперия може да бъде поет, който бива представен на съпругата си (бледата жена), а може и да не е такъв.

Какво символизира зарът с пет точки под жената в червена драперия?

Какво е значението на всичкото това злато?

Фигурата вляво би трябвало да е Херкулес, но кои са всички останали?

Дали това под зара е Благоденствието?

Защо Тинторето е нарисувал смятаната за поет фигура почти гол преди да го покрие със синята драперия?

Освен това картината, рисувана през 1560-70 година, все още е с неясно заглавие. За последно е сменено на „Аполон(или Химен) коронясващ поет и даващ му съпруга“ , но Брадли твърди, че за последните няколко месеца това е петото наименование.

„Името най-вероятно ще се промени отново. Със сигурност мога да кажа, че това е Аполон, но не съм убедена, че се жени за някой“, обяснява Брадли."Apollo and the Muses"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!