НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творби на Климт и Вешин в галерия "Академия" (14.08.2018)
 В галерия "Академия" в Националната художествена академия се открива изложбата "Познати - непознати, известни - неизвестни", 14 - 24 август. Експозицията представлява своеобразно пътуване във времето от Освобождението до втората половина на ХХ в. В изложбата са представени произведения на 60 известни художници, както и на по-малко познати автори. Сред известните артисти се срещат българи, които в продължение на години са работили зад граница, както и чужденци.

В изложбата са включени произведения на живописта, рисунката и скулптурата. Част от тях са добре познати, други допълват представите за известни творби, а трети са напълно нови открития.


Сред добре познатите имена изпъкват Владимир Димитров-Майстора, представен с портрет на неговите племенници, и Васил Стоилов с ранен пейзаж и етюди към знакови произведения. Цанко Лавренов  ̶  с автопортрет, Александър Мутафов  ̶  с ранен морски пейзаж, Никола Маринов  ̶  с живописни платна, много редки за неговото творчество и неизвестни досега. Едно от по-малко познатите имена е на Никола Канов, представен с академични етюди от края на ХІХ в. Сред произведенията на скулптурата интерес представляват релефите от Жеко Спиридонов (бронз) и Андрей Николов (гипс), както и нетипичната за творчеството на Цено Тодоров майолика (Голо тяло). Творбите на майсторите на символизма Христо Берберов и Георги Машев са представителни за епохата. 

 

Сред чужденците работили в България са Иван Мърквичка и Ярослав Вешин. От него и от известния представител на виенския сецесион Густав Климт в изложбата са включени рисунки на голи тела, а от Мърквичка, етюд на Грънчар. 


Сред портретите впечатлява изключителният „Портрет на млада жена“ от Борис Митов. Жанрът голо тяло в границите от 80-те г. на ХІХ в. до първата половина на ХХ в. е представен не само с творби от Вешин и Климт. Сред произведенията е една доста известна композиция на Илия Петров и рядка за творчеството на Васил Захариев творба, изпълнена в акварел. 

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!