НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кутиите Brillo "фалшифицирани" от музеен директор са включени в нова изложба на Анди Уорхол (18.09.2018)
Може би малко известен факт е, че първата музейна изложба на Анди Уорхол не е, както може да се очаква, в Ню Йорк, а в Модерна Музей в Стокхолм през 1968 г. Петдесет години по-късно музеят преразглежда експозицията, която има скандални последици в света на изкуството на 21-ви век.

Сред произведенията на предстоящата изложба, която продължава до 19 февруари в Стокхолм, са „Мерилин Монро в черно и бяло" (1962 г.), "Електрически стол" (1967 г.) и "кутии Брило " (1964 г.) - последната работа е и причината за скандала, който в крайна сметка завзема модерния музей.

През 2007 г. се оказва, че директорът на музея Понтус Хултен е възложил "105 Уорхол Брило кутии" през 1990 г., три години след смъртта на художника, на дърводелец в Малмьо, който е използвал за модел кутия от изложбата от 1968 г. Някои от тези нови кутии са показани на изложба в Санкт Петербург; Хултен също продава част от тях като оригинали през 90-те.

Поради безупречната репутация на Хултен в света на изкуството и приятелството му с Уорхол, никой от арт дилърите, които ги купуват, не подозира, че не са истински - нито управителният съвет на Фондацията за визуални изкуства Анди Уорхол, която одобрява дървените копия. Обаче хора от екипа, които работят по изложбата в музея, си спомнят, че всички кутии, показани през 1968 г., са направени от картон, а не от дърво.

Понтус Хултен умира през 2006 г. "година преди всичко да избухне", казва Даниел Бирнбаум, настоящият директор на модерния музей. "От негова гледна точка беше добро време."

Оригиналните кутии Brillo - ситопечат върху картон и офсетова литография върху картон - ще бъдат показани заедно с някои от дървените кутии на Хултен в новата изложба. Изявление на музея казва, че се надява да провокира "дискусии за това какво може да се счита за оригинално и копирано в изкуството".

.
.
Анди Уорхол и Понтус Хултен
Анди Уорхол и Понтус Хултен
.
.
.
.
.
.
Понтус Хултен
Понтус Хултен
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!