НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на Любен Зидаров – 10 книги 3 премиери (16.10.2018)

 На 16 октомври в галерията и книжарница на Агенция София прес в столицата се открива изложбата ЛЮБЕН ЗИДАРОВ – 10 КНИГИ 3 ПРЕМИЕРИ, съставена от илюстрации към десет илюстрирани през последното десетилетие книги.

Повечето от тях са издания на изд. „Захарий Стоянов“. Трите премиери пък са на най-скоро излезлите от печат през 2018 г. заглавия с нови илюстрации и оформление:

Марк Твен, Принцът и просякът; П.К. Яворов, Подир сенките на облаците (изд. „Захарий Стоянов“) и наскоро издадените в Китай Андерсенови приказки.

Освен с илюстрациите от изложбата, всички книги ще бъдат представени със своите издания и ще могат да бъдат закупувани на място в книжарницата на София прес. Събитието продължава до 2 ноември.
"Тази експозиция е логично продължение на изложбата „Островът на съкровищата – половин век по-късно“, състояла се пред две години в СГХГ. Този път акцентът е поставен върху илюстрираните от Любен Зидаров издания, излезли или преиздадени в рамките на последното десетилетие. Осъществена в основната си част от издателство „Захарий Стоянов“ и започнала с издаването на четвъртия, 5-томен вариант на Андерсеновите приказки, инициативата постигна „подмладяването“ на няколко заглавия, придобили класически оттенък заради популярните си илюстрации, като Островът на съкровищата, Чичо Товомата колиба, Том Сойер, Принцът и просякът, Приказките на Николай Райнов, Подир сенките на облаците на Яворов. При това, в съответствие с творческия подход на художника, всяко следващо издание преди илюстрирана книга е белязяно от различни от предишните варианти на формат, общ дизайн и частично съвсем нови, рисувани за конкретното издание илюстрации. 

При останалите представени в изложбата заглавия става дума за изцяло нови произведения на илюстрацията и изкуството на книгата – библиофилската Силвър на Андрю Моушън, Пчелица на Анатол Франс, поезията на Богдана Зидарова. И най-необичайното измежду „трите премиери“ – току що отпечатаното в Пекин невероятно качествено, почти неръкотворно издание на Андерсеновите приказки на китайски език, осъществено от младото издателство Ever After, което покани Любен Зидаров да бъде илюстраторът на първата книга от стартираща серия „Класически творби на световната литература за деца“.

Изложбата притежава и други характеристики. Едната е да представи събрана част от настоящата художествена продукция на един автор, притежаващ като че ли неизтощим творчески потенциал. Любен Зидаров, с голяма доза вероятност, в момента е най-възрастният действащ илюстратор на планетата. Втората е възможността за поглед към „втория период“ в развитието на зидаровата илюстрация, обогатена психологически и професионално, изобразително редуцирана и технологически усложнена от смесването на темпера, акварели молив, придобила медитативни стойности с мъдростта на годините и демонстрираща качествата на произведение на живописта."
Филип Зидаров
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!