НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят "Виктория и Албърт" откри собствен фотографски център (16.10.2018)
 Старшият куратор на музейния отдел по фотография Мартин Барнс обяснява, че основната задача на новата структура е да развие култура на изучаване на този тип изкуство и затова в нея се използва думата „център“. Специално за центъра, четири зали на музея построен през 19-ти век са преустроени и сега те имат „идеален климат за съхранение на тези експонати“, заявява кураторката Сузана Браун.

Експозицията включва повече от 600 творби, сред които важно място е дадено на британския пионер на фотографията Уилям Хенри Фокс Талбот, с неговите камери „мишеловки“ и интерактивна реплика на неговата камера обскура. В зала с 30 места, наречена „Тъмната палатка“, се прожектират филми за ранни фотографски техники и диапозитиви за магическия фенер, направени от експедицията до Еверест през 1921 г. „Центърът ще бъде едно от малкото места, където можете да видите ранна фотография  в съседство със съвременна такава“, казва Барнс. Така, по поръчка на музея, художниците Томас Руф и Пенелопа Умбрико създават творби, вдъхновени от обширната му тематична колекция. Тук са представени произведения на всички звезди на световната фотография, включително Джулия Маргарет Камерън, Алфред Щиглиц, Ман Рей, Сесил Бийтън, Ървинг Пен, Мартин Пар и Синди Шърман.

Музеят Виктория и Албърт събира снимки от времето на своето основаване през 1852 г. (Жосеф Ниепс създава първите известни фотографски изображения едва 25 години по-рано). Основателят и първият директор на музея Хенри Коул купувал и излагал иновативните портрети на Джулия Маргарет Камерън и дори й позволяват да използва залите на музея като студио. През 70-те години колекцията на музея е наречена „Националната колекция на фотографското изкуство на Великобритания“.  Сега тя разполага с повече от 800 000 произведения.

От тази година в нея вече се включва и историческата колекция на кралското фотографско дружество, пренесена от националния музей в Бедфорд. Местни политици и дейци на изкуството протестираха срещу това решение. Въпреки това, в Бедфорд не са били много активни, а музеят Виктория и Албърт е наел допълнително екип от специалисти, състоящ се от каталогизатор, реставратор и фотограф, специално за работа с материалите на кралското фотографско дружество. Освен това музеят разполага с ново хранилище и сега четири пъти седмично всеки може да види снимки там, които понастоящем не се показват в експозицията. Колекцията очевидно става по-достъпна - това решава и въпросът за преместването й.

Откриването на Центъра за фотография в музея Виктория и Албърт и неговия първи етап е осъществено с подкрепата на частни фондове и е на стойност 3 милиона паунда. Музеят ще продължи да набира средства за втория етап, в рамките на който се планира да се оборудват библиотека и кабинет за изучаване на фото книги, както и фото лаборатория и студио за фотография.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!