НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
НОВ СКАНДАЛ ЗА МИЛИОНИ (16.10.2018)

Милиардерът Дмитрий Риболовлев обвини "Сотбис" в измама и предяви иск за 380 милиона долара обезщетение. Новото дело на руския колекционер, заведено в Ню Йорк, е крачка в развитието на тригодишния съдебен спор с швейцарския дилър Ив Бувие.

 

Дългогодишният конфликт между руския милиардер и колекционер Дмитрий Риболовлев и търговецът на изкуството Ив Бувие е в ръцете на американския съд: милиардерът е завел дело срещу "Сотбис" и го е внесъл във Федералния съд в Манхатън. Според информационната агенция "Блумбърг" делото е подадено от името на две компании на руския магнат, за които аукционната къща чрез действията си е допринесла за "най-големята измама в областта на изкуството през неговата история". Това дело е ключов ход в серията от многобройните опити на руския олигарх да получи обезщетение за имуществени вреди от Бувие, тъй като още през 2015 г. той обвини търговеца на изкуство, че в хода на общите им сделки на стойност 2 милиарда долара, 1 милиард долара са начислени неоснователно. Сумите визират 38 произведения на изкуството, включително „Спасителят на света” от Леонардо да Винчи.

 

Съгласно материалите по делото Ив Бувие е купувал картини, които е препродавал на Риболовлев на ненужно преувелчавани цени. Олигархът твърди, че "Сотбис" съзнателно и умишлено са подкрепили "доверието на жалбоподателя в Ив Бувие като са предоставяли правдоподобност и надеждност на измамната схема".

 

В случая аукционната къща "Сотбис" е обвинена като посредник при определени сделки и надценяване на стойността на произведенията. Материалите включват имената на конкретни служители на аукционната къща, включително и директора на отдела за стари майстори - Александър Бел и заместник-директора за частните продажби Сам Валета. В официално изявление на аукционната къща претенцията на руския милиардер се нарича "отчаяна" и „неоснователна”.

 

 

Фактите, върху които се визира иска на Риболовлев е, че живописта "Водни змии II» на Густав Климт, закупена през 2012 г. за $ 112 милиона от Бувие е препродадена на Риболовлев за $ 183 800 000 (плюс комисионна от $ 3,6 милиона), а "Легнало голо тяло върху синя възглавница " на Амедео Модиляни, за която колекционерът през 2012 г. плаща 120 милиона долара с комисионна, е струвала на Бувие само 95 милиона долара.

 

 

Най-голямата сделка в предполагаемата измамна схема е продажбата на "Спасителя на света" на Леонардо да Винчи на Риболовлев за 128.7 млн. долара, което е с 45 млн. долара повече от сумата, която е платил на Бувие като част от частната продажба чрез "Сотбис". Руският олигарх се опита да проучи тази сделка, но случаят беше прекратен поради факта, че през ноември миналата година картината беше продадена в Ню Йорк чрез „Кристис” за 450,3 милиона долара, което донесе на Риболовлев повече от 300 милиона долара печалба.

 

Твърденията на "Сотбис" са, че собствеността върху произведенията е била на Бувие и служителите в аукционната къща не са знаели предварително кой дилър планира да ги препродаде, което ги освобождава от вина.

 

През последните години фирмите на Риболовлев са завеждали дела срещу Бувие в Монако, Сингапур, Хонконг, Берн и Женева, но нито един от случаите не е бил решен в полза на олигарха. В делото срещу "Сотбис", милиардерът обвинява аукционната къща за съучастие в измамата на Бувие - която в документите по случая се определя като "голям играч в художествения свят" с единствена цел да увеличи собствените си печалби. Жалбоподателят заявява: "Действията на "Сотбис" бяха умишлени, несправедливи, безотговорни."

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!