НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
5-те най-скъпо продадени картини на търг през 2018 (25.12.2018)
Tази година да нямаше блокбъстър в мащаба от 2017 г., когато Salvator Mundi на Леонардо да Винчи се продаде за 450.3 млн. долара, но 5-те най-скъпи лота показаха стабилен пазар, който продължава  да произвежда нови рекорди и големи художници, а азиатските колекционери продължават да укрепват пътя си към топ ешелоните на аукционния свят, както чрез осигуряване на значими произведения на аукциони в Ню Йорк, така и чрез закупуване на големи лотове по време на продажбите в Хонг Конг и Пекин.

Макар да има много забележителни лотове, списъкът е доказателство, че големите истории се появяват просто докато преглеждаме цифрите. Рапърът Диди влезе в историята, с това че е похарчил 21,1 милиона долара за „Past Times” (1997) на Кери Джеймс Маршал, което го прави най-скъпият жив чернокож художник, но тази творба не влиза дори в топ 50 на годината. Джени Савил се превърна в най-скъпия жив художник- жена, когато нейната творба се продаде за 12.4 милиона долара, но този успех не успя да пробие топ 100.

По-долу са представени топ 5 на аукционните лотове за 2018-та година.

 

$ 157 159 000

Амедео Модилиани, Nu Couché (Sur Le Côté Gauche), 1917

Сотбис, Ню Йорк, 14 май 2018 г.

Търсените полегнали голи портрети на Амедео Модилиани рядко се прдават на търг, така че когато ирландският коневъд Джон Магниер изпраща най-голямото досега произведение на Сотбис, аукционната къща дава огромна предварителна оценка  150 млн. долара - най-високата стойност, която някога е била присъждана на произведение в историята на търга. Модилиани остава най-скъпото нещо, продавано някога в Сотбис, и четвъртата най-скъпа творба, продавана някога на търг.

$ 115 000 000

Пабло Пикасо, Fillette à la corbeille fleurie, 1905

Кристис, Ню Йорк, 8 май, 2018 година

Звездният лот от имението на Рокфелер, рекламирано като „Продажбата на века“ в обширната маркетингова кампания на Кристис, редкият шедьовър на Пабло Пикасо от розовия период оценен на 100 милиона долара с безупречен произход, благодарение на провидението бе закупен от Дейвид Рокфелер от имението Гертруда  Щайн. Но може би фактът, че толкова откровено е изобразена гола тийнейджърка, която вероятно е проститутка, се оказа  по-пикантен за някои участници в търга и намали броя потенциални купувачи - колекционери, които могат да похарчат 100 милиона долара за една-единствена картина. Когато творбата се появява на търг има само един наддаващ по телефона. Картината е продадена за 102 милиона долара без таксите, или 115 милиона долара с такси. По-късно "Ню Йорк Таймс" разкри, че е закупена от семейство Нахмад, а изтъкнатите дилъри-колекционери са заели работата на Музея Орсе в Париж за изложба тази есен.

$ 91875000

Едуард Хопър, Chop Suey, 1929

Кристис Ню Йорк, 13 ноември 2018 година

Иконичната творба на американския майстор от колекцията на Ebsworth, „Chop Suey“ на Едуард Хопър, се оценяваше на 70 милиона долара, макар че някои смятаха, че жаждата за незабавно разпознаваемата картина може да поддтикне наддаването до над 100 милиона долара. Не се стигна до това, но присъстващите станаха свидетели на борбата между Гоузър и Ерик Видинг, специалиста на Кристис, който работи в тясно сътрудничество с Барни Ебсворт за изграждането на неговата колекция, а произведението бе продадено на Гоузър на стойност 85 милиона долара.

 

$ 90 312 500

Дейвид Хокни, Портрет на художник (Басейн с две фигури), 1972

Кристис, Ню Йорк, 15 ноември 2018 г.

В една интригуваща стратегия, чужда за водената от гаранции ера на скрити аукционни сделки, консигнантът Джо Луис настоява Кристис да предложи двоен портрет от Дейвид Хокни без комисионна. Когато аукционерът Юси Пилкянен отваря наддаването от $ 18 милиона, наддаването в търговската зала и от телефоните вдига цената до 55 милиона долара. Оттам то продължава между четирима специалисти на Кристис, преди картината да достигне 80 милиона долара - точно прогнозираната оценка - на Марк Портър. С такси, цената е 90.3 милиона долара, а с това, Хокни свали Джеф Кунс от класацията за най-скъп жив художник в света.

$ 85812500

Казимир Малевич, “Suprematist Composition”, 1916

Кристис, Ню Йорк, 15 май 2018 г.

Тази картина на Казимир Малевич е с малки размери, но в нея са вложени много пари - сега тя струва 99 320 долара на квадратен инч платно. Тази рядка „супермастична композиция“ е купена от Кристис от Брет Горви - бивш следвоен председател и настоящ съсобственик на Lévy Gorvy - за 76 милиона долара, или 85.8 милиона с таксите. Цената, от над 70 милиона долара, постави нов рекорд за руския художник.

„Past Times” (1997) на Кери Джеймс Маршал
„Past Times” (1997) на Кери Джеймс Маршал
Джени Савил се превърна в най-скъпия жив художник- жена
Джени Савил се превърна в най-скъпия жив художник- жена
Амедео Модилиани, Nu Couché (Sur Le Côté Gauche), 1917
Амедео Модилиани, Nu Couché (Sur Le Côté Gauche), 1917
Пабло Пикасо, Fillette à la corbeille fleurie, 1905
Пабло Пикасо, Fillette à la corbeille fleurie, 1905
Едуард Хопър, Chop Suey, 1929
Едуард Хопър, Chop Suey, 1929
Дейвид Хокни, Портрет на художник (Басейн с две фигури), 1972
Дейвид Хокни, Портрет на художник (Басейн с две фигури), 1972
Казимир Малевич, “Suprematist Composition”, 1916
Казимир Малевич, “Suprematist Composition”, 1916
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!