НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лика Янко - художничката, на която за 14 години е забранено да прави изложби (08.01.2019)
В Галерия "Васка Емануилова" се открива изложбата "Близката чужденка" на художничката Лика Янко, останала като самобитен талант в историята на българското изкуство, съобщават от галерията. Изложбата може да бъде видяна до 20 февруари 2019 г.

"Нейното творчество е съпътствано от апокрифни разкази за странния ѝ, отличителен и смел стил на работа, за личността ѝ на отшелничка, за свободата, която успява да съхрани в обграждащата я система на администрация и контрол. Позната и едновременно с това оставаща винаги някак чужда и далечна, Лика Янко е близката чужденка в историята на българското изкуство", допълват от галерията.

Лика Янко е родена в София на 19 март 1928 г. като Евангелия Грабова. Баща й Лазар Янков Грабов е албански общественик и председател на Съюза на албанските културни дружества в България. Бъдещата художничка учи във Френския колеж в София, където се запознава с творчеството на френските импресионисти.

Когато е едва на 15 години, влиза в Художествената академия в класа на акад. Илия Петров. А проф. Дечко Узунов, който също оказва голямо влияние за развитието й като художник, казва, че има две деца - Лика Янко и Генко Генков. Лика Янко се дипломира със среден успех, защото картините й не отговаряли на изискванията на времето.

Първата нейна изложба е осъществена през 1967 г. и по думите на самата художничка е свалена 6-7 дни след откриването й. Причината е в отзивите на критиката, която се изказва крайно отрицателно за картините й. През същата година художничката рисува първия си автопортрет, на който е изобразена с едно око. По нейните думи така тя е искала да покаже, че въпреки закриването на изложбата й е останало едно око, което вижда и ще може да твори.

Следват 14 години, през които тя не спира да рисува, но няма възможност да излага платната си в България. Изключена е от общите прояви на художниците. Творчеството ѝ е самостоятелно и различно спрямо официалните директиви за изкуството и поради това се оказва неприемливо.

Междувременно от средата на 70-те години картините й започват да се купуват от западни дипломати и чужди колекционери. Открива я един французин, който заема поста на културен аташе и я представя на други дипломати.

В началото на 80-те години с промените в културната политика под патронажа на Людмила Живкова Лика Янко получава своеобразна реабилитация. Въпреки това продължава да страни от художествения живот и рядко участва в общи изложби. Нейни картини са показвани на изложби в Стокхолм, Базел, Париж.

След 89-а година запазва странния си ореол, а картините й продължават да се продават добре на свободния пазар. Голяма част от творчеството си художничката дарява. Тя завещава по една представителна колекция от свои произведения на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и на галерията в Тирана.

За целия си живот Лика Янко прави 7 самостоятелни изложби и умира от пневмония на 73-годишна възраст няколко дни преди откриването на последната от тях.

Настоящата изложба в галерия "Васка Емануилова" се занимава с противоречивостта на фигурата на авторката, като представя голяма част от произведенията й в колекцията на Софийската градска художествена галерия, творби, притежание на частни колекционери, и непоказвани досега архиви. Екипът, който стои зад осъществяването на изложбата, е в състав Галина Декова, Красимир Илиев, Владия Михайлова.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!