НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Италия спира картини на Леонардо от участие в юбилейна изложба на Лувъра (08.01.2019)

 Италианското правителство потвърди, че ще блокира предварително договорения заем от произведения на Леонардо да Винчи, част от колекциите на италиански музеи обещани на Лувъра в Париж. През 2017 г. тогавашният италиански министър на културата Дарио Франсечини се съгласи да отпусне няколко картини и рисунки за изложбата „Леонардо да Винчи“ в Париж през есента, отбелязвайки 500-годишнината от смъртта на художника.

Лусия Боргонзони, заместник-министър на италианското министерство на културата, заяви пред вестник Corriere della Sera: „Леонардо е италианец; той само умира във Франция… даването на Лувъра на всички тези картини би означавало да се постави Италия на ръба на голямо културно събитие. ” Леонардо да Винчи е роден в областта Тоскана, чийто административен център е Флоренция и умира на 2 май 1519 г. във Франция.

Директорът на галериите Уфици в Флоренция, Айке Шмид, каза пред репортери, че три картини на Леонардо в колекцията на Уфици - Благовещение (около 1472), Поклонението на маговете (около 1482) и Кръщението на Христос (около 1475) - няма да бъдат заети на Лувъра. "Сигурен съм, че моите френски колеги в [музея] ще ме подкрепят, когато прилагам същите правила за нашите картини на Леонардо, които те прилагат за Мона Лиза", каза Шмид, като се позова на политиката на Лувъра да не предоставя известния портрет на Леонардо.

Освен това ръководителя на Уфици отправи предупреждение срещу комерсиализацията на световноизвестния художник - "за съжаление Леонардо ще бъде и вече е експлоатиран за търговски цели", заяви директорът на галерията, германският изкуствовед Шмид.

В галерията "Уфици" в момента е подредена изложба за Лестърския кодекс - колекция от научни трудове на да Винчи. Изложбата ще продължи до 20 януари.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!