НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт събитията, които светът очаква тази година (22.01.2019)
 58-то Венецианско биенале

"Да живееш в интересни времена"

Джиардини и Арсенал, Венеция

11 май - 24 ноември

 

Най-старото биенале в света ще се проведе това лято и есена за 58-и път, тази година с българско участие - инсталацията "Как живеем" с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков. Така България ще присъства на Венецианското биенале за пръв път от 2011 г., когато национално участие на страната стана повод за скандал заради неясната процедура на избор на участниците в него. Този път изборът е направен с отворен конкурс, в който участваха 23 проекта.

Кураторът на биеналето във Венеция, директор на базираната в Лондон галерия Хейуърд, Ралф Рогоф, ще се фокусира върху изследването на нашите бурни времена. Експозицията “Да живееш в интересни времена” със сигурност ще включва произведения, в които се анализират различни аспекти на съвременния живот, включително различни заплахи за основните традиции, институции и взаимоотношения, характерни за “следвоенно положение”, пише кураторът в манифеста. "Но от самото начало нека признаем, че изкуството все още не действа в сферата на политиката."

Ругоф също така даде да се разбере, че неговата изложба ще бъде потапяща и интерактивна, тъй като той "ще предложи на посетителите редица преживявания свързани с игри по същество, защото нашата същност е най-пълно разкрита в играта." Той каза пред The ​​Art Newspaper, че му харесва, когато куратора оспорва класическата биенална форма, както направи Франческо Бонами във Венеция през 2013 г. с 12-те си съ-куратори (някои от тях художници). „Биеналето ще се развива, ако мислим преди всичко за неговия формат и структура, а не за темата“, казва Ругоф.

 

22-то триенале на Милано

"Разбита природа: дизайнът отразява оцеляването на човечеството"

Дворец на изкуствата, Милано

1 март - 1 септември

 

Старши куратор на отдела по архитектура и дизайн в Нюйоркския музей на модерното изкуство (MoMA) и куратор на Миланското триенале тази година Паола Антонели изследва връзката между човечеството и околната среда. “Счупената природа” е задълбочено проучване на връзките, които обвързват човек с природната среда, които са непрекъснато застрашени, ако не са напълно разтворени ”, казват организаторите.

Сред проектите, специално създадени за Биеналето, е ново произведение от поредицата "Потоци на руда" на италианския дует дизайнери Formafantasma - резултат от изследванията им свързани с рециклиране на метални отпадъци, чийто източник са електронните джаджи. А екипът от Бейрут, Sigil ще представи работата "Пеенето на птиците", която разказва за връзката между птиците, хората, историята и пейзажа на Сирия.

 

16-то биенале в Истанбул

"Седмият континент: антропология на децентрализирания свят"

Различни места в Истанбул

14 септември - 10 ноември

 

Френският куратор Никола Бурио, бивш директор на Palais de Tokyo в Париж, казва, че вижда биенналето в Истанбул като изложба, която „идва от дефиницията на изкуството като молекулярна антропология, изследвайки влиянието на човека върху неговата вселена, следите, които той оставя и взаимодействието му с не-хората. " Той също така подчертава, че Истанбул е един вид "кръстопът на светове", който играе специална роля в ерата на глобалната политика.

.
.
Вера Млечевска
Вера Млечевска
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!