НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Модернистичната визия на Егон Шиле „Триестка риболовната лодка“ се появи за първи път на търг (22.01.2019)
Тъй като светът на изкуството се сблъсква с поредица от изложби, посветени на живота и изкуството на Егон Шиле, чиято преждевременна смърт на възраст от 28 през 1918 г. оставя толкова много неизказани неща, Sotheby's ще отбележи изключителната сила на Шиле през февруари, когато завладяваща работа на австрийския художник се появява на търг за първи път. Нарисувана през 1912 г., „Триестка риболовната лодка“ (Triestiner Fischerboot) притежава уникална позиция в творчеството на Шиле и е създадена вследствие на това, което е може би най-бурният и променящ живота период за художника. Наскоро освободен от затвора в Австрия, и отхвърлен от местната общност, посещението на Шиле в Триест през 1912 г. е предизвикано от желанието да избяга от мрачните спомени от близкото му минало и да преживее спомени от по-ранни посещения. с любимата му сестра Герти през 1907 и 1908 г. Това също така провокира радикално нов артистичен израз. Във времето на „иконоборствените“ събития в Европа, които завинаги променят посоката на изкуството на двадесети век, от кубизма, орфизма и футуризма до експресионизма, Шиле се опитва да твори с напълно модернистично отношение към цвета, повърхността, модела, текстурата и формата. Предлагана на търг картина за първи път, след като е в частна колекция от 1962 г., ще бъде представена като един от акцентите на Sotheby's Impressionist & Modern Art Evening Sale в Лондон на 26 февруари с оценка 6,000,000-8,000,000 паунда.

Приемайки квадратен формат за това произведение, Шиле оспорва традиционното понятие за перспектива в пейзажната картина с преден план и фон. Вместо това, той превръща платното в композиция от ясно очертани форми с малко или никакво позоваване на перспективата. Това той дължи на Густав Климт, негов приятел и съвременник, който е използвал квадратния формат за своите пейзажи от последните години на ХIХ век, около същото време, когато Клод Моне започва да използва квадратно платно за своите водни лилии. Въртящата, сплескана и изрязана перспектива на картината и смелата употреба на ярки петна от чист цвят са оригинална реорганизация на формата в рамките на котела на европейската авангардна живопис.

През лятото на предходната година Шиле и моделът и негова любовница Уоли Нойзил се установяват в Нюленгбах, търсейки вдъхновение, но бохемският начин на живот на Шиле скандализира консервативните му съседи. Двойката се озовала в несигурно положение, когато дъщеря на военноморски офицер ги помолила за помощ, за да избяга, и въпреки че те върнали момичето на родителите й, художникът бил арестуван и съден. Травмиращото преживяване и особената загуба на свобода, имат значителен ефект върху живота и работата на Шиле. Разпръсквайки се в открито море, лодката в тази картина може да се разглежда като мощен символ на състоянието на съзнанието на художника.

Първият собственик на картината е Хайнрих Бьолер, от семейство на известни покровители на изкуствата, който се запознава с Шиле през 1914 г. Бьолер снабдява Шиле с бои, платна и модели и да става посветен колекционер на работата му.

Хелена Нюман, ръководител на отдел „Импресионисти и модерно изкуство“ в Сотбис, заяви: „След изключителната серия от изложби по целия свят, отбелязващи стогодишнината от смъртта на Егон Шиле, ние сме развълнувани да представим едно произведение, което седи наред неговите градски пейзажи и портрети като поразително съвременен образ. "Германското и австрийското изкуство отново са в светлината на прожекторите, като колекционери потвърждават интереса си към редки и силни експресионистични картини, както станахме свидетели на нашия търг в Ню Йорк през ноември, не само с пейзажа на Шиле, който се продаде два пъти над първоначалната си оценка от $ 24.6 милиона, но също така и с нови рекорд за Оскар Кокошка, Лудвиг Мейднер и изключителна цена за масло от Ернст Лудвиг Кирхнер“.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!