НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скица на Рубенс продадена за рекордните 8,2 млн долара от нидерландското кралско семейство (05.02.2019)
"Етюд на гол мъж с повдигнати ръце", датиран от 1608 г., стана най-скъпият лот на аукцион за рисунки от стари майстори на Сотбис. За него се разгърна сериозна борба между двама участници, в резултат на което цената на лота - 8,2 милиона долара (включвайки комисионната на аукционната къща) се оказа почти три пъти по-висока от предварителната оценка от 2,5 до 3,5 милиона долара.

Рисунката на Рубенс е предложена за продажба от кралското семейство на Холандия. В каталога на Сотбис се посочва, че крал Вилхем II е придобил скицата на фигурата на млад мъж от сър Томас Лорънс през 30-те години на ХХ век, „за да го постави заедно с шедьоврите на Рафаело, Микеланджело, Леонардо и Рембранд. Оттогава рисунката остава в кралската колекция. Тя е една от малкото съществуващи и запазили се до днес скици направени от Рубенс за олтарната картина „Издигането на кръста“, нарисувана за църквата в Антверпен  „Свети Валбург“ в края на 1608 г., малко след като художникът се завърнал от Италия. Сега, платното е в катедралата на Дева Мария в Антверпен.

Решението на кралското семейство да продаде картината на Рубенс, заедно с още 12 рисунки на стари майстори, както и порцелан и сребро, предизвика протести в Холандия. Членът на либералната партия  „Демократи 66“ (D66), Салим Белхай, призова премиера Марк Рът да се обърне към кралското семейство с искане за отлагане на търга, за да бъдат поканени холандски музеи, които да откупят произведенията. Въпреки това, Белхай получил отговор, че „това е лично дело на кралското семейство“.

„Преди да изложат творбите си в задграничен аукцион, те биха могли да проверят дали холандските музеи не са заинтересовани в тяхната покупка. Тогава нидерландската общественост би могла да продължи да се радва на тези рисунки. Ако произведенията напуснат страната, ние никога повече няма да ги видим ”, смята Белхай.

„Те не са се консултирали с никого, преди да вземат това решение. Това поведение не е достойно за кралски личности“- каза директорът на ротердамския музей Бойманс - ван Бенинген Шарел Х., който също се изказа срещу публичния търг на артикули от кралската колекция. „Ако собственикът постави произведението на търг, тогава той се интересува само от продажбата на възможно най-високата цена... Ако можем да получим тази рисунка, това ще бъде най-важната работа на Рубенс в нашата колекция.“ Според музея кралското семейство не е отговорило на искането на директора за оттегляне на произведенията от търга.

Все още няма данни за това кой е станал купувач на работата на Рубенс. Може би, както и в случая със „Спасителя на света“ от Леонардо да Винчи, шедьовърът е придобит, за да попълни колекцията на един от новите близкоизточни музеи подобен на Лувъра - Абу Даби.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!