НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изследват Модилиани и неговите тайни (05.02.2019)

 Десет художествени институции, съвместно с Центъра за реставрация и изследвания на музеите на Франция (известни като C2RMF), започват двегодишно технологично изследване на всички произведения на Амедео Модилиани, съхранявани в държавните колекции. Проектът "Модилиани и неговите тайни" включва 29 експоната: 3 скулптури и 26 картини, включително "Портрет на брюнетка", принадлежащ на Музея за изящни изкуства в Нанси и вече не се считащ за автентичен. Според Мари-Амели Сено от Музея на съвременното изкуство в Лил, изучаването на работата на този художник във френски колекции е първото от 1999 г., когато е реализиран подобен проект, посветен на Винсент ван Гог. Институцията се гордее с най-голямата колекция от портрети на Модилиани сред френските музеи: в Лил има 14. Музеят дължи богатата си колекция на своя основател, покровител на изкуствата Жан Мазурел, чийто чичо започва да събира произведения на художника през 1917 година. Иницияативата по започване изследванията стартира през 2016 г., което можем да приеме като началото на настоящия проект. Възстановително-изследователски център в Лувъра започна да работи в същото направление през май. Центърът Помпиду, Музеят на Пикасо и Музеят на модерното изкуство на Париж, както и музеите на Гренобъл, Нанси, Руан и Троа, предоставиха своите експонати като по този начин подкрепят напълно инициативата. Националната лаборатория C2RMF ще изследва под микроскоп и ще направи химически анализ на синтетични пигменти. Органичните материали ще бъдат изучавани от лабораторните специалисти на Националния център за научни изследвания в Лил.

Резултатите ще бъдат обобщени в научния каталог и на симпозиум през 2020 г., по случай 100-годишнината от смъртта на художника. „Ще се радваме да поканим експерти да коментират констатациите“, казва Хей. В същото време тя подчертава независимостта на комисията от външни мнения. "Разбира се, в процеса можем да обменяме информация, но значението на нашите изследвания се основава на факта, че то няма финансови последици", казва тя. "Това са произведения на известния художник, принадлежащ на Франция, така че ние сме длъжни да обявим резултатите от изследването на широка аудитория." Според Мишел Меню, ръководител на изследователския отдел на C2RMF, "колкото повече знаем, толкова по-ефективно се борим с фалшифицирането." Разбира се, измамниците се опитват да подобрят своите технологии, което също изисква все повече и повече филигранни експертни методи. „И все пак, за да предоставим данни от нашата публична експертиза, това е най-добрият начин за откриване и идентифициране на съществуващи фалшификати“, казва Меню. Припомнете си последния скандал около името Модилиани, който избухна през 2017 г. в Генуа, когато полицията обяви фалшиви 20 картини в местния дворец на дожите.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!