НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Баухаус на 100: художниците и тяхното наследство в Сотбис (19.02.2019)
 По случай 100-годишнината от основаването на влиятелното германско училище за изкуство и дизайн, Sotheby's Impressionist and Modern Art Evening and Day Sales ще представят творби на тези, които са преподавали в Баухаус и тези, чиито произведения са били трансформирани от неговото влияние. Основано през 1919 г. от архитекта Валтер Гропиус, Баухаус – съществува във Ваймар, Десау и Берлин, докато е затворено под влиянието на нацистите през 1933 г. – и има за цел да обедини занаятите, изкуството и архитектурата. Тази основна цел е замислена като преосмисляне на материалния свят, който ще отразява единството във всички изкуства като отговор на бързата модернизация на живота.

Търговете на 26 и 27 февруари ще включват произведения на ключови поддръжници на емблематичното движение, включително Василий Кандински, Паул Клее, Оскар Шлемер, Ласло Мохоли-Наги и Лионел Файнингер.

Томас Бойд-Боуман, ръководител на отдел "Импресионисти и модерни изкуства" в Лондон, каза: "Баухаус се смята за едно от родните места на модерното изкуство и дизайн, на стогодишнината от основаването му сме щастливи да отбележим изкуството, което се създава там и влиянието, което има върху поколения художници, дизайнери и архитекти. Ние сме особено развълнувани да предложим грандиозна картина от Кандински от периода му в Баухаус, заедно с важна работа на Оскар Шлемер, която се среща много рядко на търг.“

Творбата на Василий Кандински „Задълбочен импулс“, маслени бои върху платно, (очаквана цена 5 500 000 - 7 500 000 паунда) е рисувана през февруари 1928 г., докато Кандински преподава в Баухаус в Десау, тя олицетворява естетическите принципи, които той насърчава у своите ученици. Кръговете доминират в най-значимите композиции на Кандински от този период от кариерата му, а той обяснява техните несравними естетически ценности в своите трудове. В тази композиция кръговете изглеждат плаващи в пространството, като звезди, които потъмняват и се сблъскват помежду си в тяхното вечно движение през космоса.

Другата звезда в предстоящия търг – Оскар Шлемер неуморно се стреми да постигне и синтезира изкуствата и от всички, които преподават в Баухаус, неговите творби вероятно най-пълно въплъщават неговите и идеали. През 1920 г. художникът е поканен от Валтер Гропиус да се присъедини към училището, като работи като майстор на декори, в дърводелската и метална работилници, съчетавайки сценография, проектиране на костюми, с архитектурата и триизмерната среда на живописта. Неговото изкуство се фокусира върху позиционирането на фигурите в живописното пространство, което той формира от противоположни хоризонтални, вертикални и диагонални равнини.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!