НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Eрмитаж става първата институция, която ще представи павилион на Венецианското биенале (12.03.2019)
 Държавният музея Ермитаж в Санкт Петербург е куратор на руския павилион на 58-то Венецианско биенале, като за първи път една институция, а не индивид или група художници, оглавява национален павилион. Генералният директор на Ермитажа Михаил Пьотровски организира изложбата в биеналето Giardini della, което се нарича „Lc. 15: 11-32 след Евангелието на Лука и притчата за блудния син“. Тя ще продължи от 11 май до 24 ноември.

"Ние създаваме прецеденти, да бъдем първи е нашият стил", казва Пиотровски. "Идеята на проекта е да очертае влиянието на един съвременен художник върху универсалния музей - като пазител на световната култура".

„Завръщането на блудния син“ от Рембранд е вдъхновено от притчата и е в постоянната експозиция в Ермитажа като главен шедьовър на музея. Работата е централната тема на инсталацията, създадена за павилиона от известния руски режисьор Александър Сокуров, изобразяваща както една от известните зали на музея, така и студиото на художника, което гледа към „сътресенията и войните около съвременния свят“. Художникът Александър Шишкин-Хокусай също е поканен да участва - неговото предложение е вдъхновено от фламандското училище и „посветено на сложните механизми в Зимния дворец като известния часовник паун”.

Пиотровски казва, че "интригата ще продължи до откриването", тъй като останалите художници, участващи в руския павилион, ще бъдат разкрити в началото на май.

Две други големи художествени институции в Москва, Третяковската галерия и Музея на Пушкин, също ще се появяват на тазгодишното Биенале. Пушкинския музей, заедно с Фондация "Стела Арт", представя изложба в църквата "Сан Франтин", наречена "В края живее началото". В експозицията присъстват театралния режисьор Дмитрий Кримов, покойният италиански художник Емилио Ведова и Тинторето.

През тази година България също ще присъства на Венецианското биенале, за пръв път от 2011 г. Победител в конкурса на Министерството на културата за българско участие в 58-ото издание на Международната изложба за изкуство, е инсталацията "Как живеем" с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!