НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Откриха космическа изложба в Националната галерия (19.03.2019)
 Изложбата на Васил Иванов (1909 – 1975) от колекцията на Борис Бекяров, бе представена в Националната галерия. Директорът на галерия Яра Бубнова, кураторът Иво Милев и колекционерът Борис Бекяров откриха изложбата пред повече от 250 души любители на изкуството – художници, интелектуалци, журналисти, колекционери. Заради големия интерес част от публиката остана пред сградата на Двореца.

В изложбата са представени очарователната със своя лиризъм ранна графика и живописта на художника – събирани с много любов и отдаденост през последните десетилетия. Пред гостите на събитието Борис Бекяров сподели, че страстта му към колекционирането на изкуство е провокирана именно от две графики на Васил Иванов, които получава като подарък от своята майка. Днес в колекцията му има над 110 творби от създателя на космическата графика, по-голямата част от които могат да бъдат видени в експозицията. Част от шедьоврите са показани за първи път пред публика.

Изложбата, подготвена от куратора Иво Милев, "разказва” живота на Васил Иванов на дъновиския Изгрев, връзката му с Бялото братство и идеите на Учителя. За първи път са прожектирани два авторски филма, посветени на художника. Архивни кадри от откриването на неговата самостоятелна изложба с творби от "космическия цикъл” през 1965 г.  показват срещата на Васил Иванов с космонавта Алексей Леонов, първия човек, излязъл в открития космос. Любопитен факт е, че само месец след като е изпълнил тази своя мисия, Леонов посещава България. Вижда  работите на Васил Иванов и възкликва: " Той е бил Там!”

В една от залите на Двореца, посетителите също ще могат да се пренесат „Там“, поне за малко. Впечатляваща, вдъхновена от творчеството на гениалния художник, 3d mapping импресия, превръща изложбата в специално преживяване. В магическата последователност ще се потопите в най-емблематичните картини от творчеството на художника – неговите космически пейзажи. Специалният изложбен дизайн и въздействащата, динамична мултимедия са допълнени от дигитална система с QR кодове, които отвеждат до безплатен гид за изложбата. Подобна технология се използва за пръв път в Националната галерия.

На официалното откриване бе представен и луксозен каталог, с материали, отразяващи основните етапи в творческото развитие и житейския път на Васил Иванов. Текстовете на Борис Бекяров, Иво Милев и Калин Николов предлагат нов поглед към художника.

Изложбата посветена на Васил Иванов е вторият проект, който показва част от колекцията на Борис Бекяров в Националната галерия – след преминалата при огромен интерес от страна на публиката изложба на Боян Райнов през 2015 г. В недалечно бъдеще предстои да бъде реализиран още един проект представящ емблематичен български автор.

Изложбата ще продължи до 19 май.

Иво Милев, Яра Бубнова и Борис Бекяров
Иво Милев, Яра Бубнова и Борис Бекяров
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!